Nëse vuani nga kjo sëmundje, duhet patjetër të hani më shpesh domate

Sipas një studimi të fundit nga shkencëtarët, likopeni mund të ndihmojë në reduktimin e disa formave të kancerit, siç është kanceri i prostatës.

Në një studim të Universitetit të Harvardit me më shumë se 40,000 vullnetarë, studiuesit zbuluan se burrat që hanin më shumë porcione ushqimesh me bazë domate, të tilla si domate të gatuara, salca ose sallata, kishin një rrezik 35% më të ulët të zhvillimit të kancerit të prostatës sesa ata që nuk hanin.

Gjithashtu është zbuluar se përfitimet e likopenit ndihmojnë më shumë në rastet e kancerit të avancuar të prostatës.

Në një studim tjetër nga studiuesit e kancerit të prostatës, ata shikuan nivelet e likopenit në gjak dhe zbuluan se rreziku i zhvillimit të kancerit të prostatës – një formë veçanërisht agresive e kancerit – zvogëlohet me rritjen e niveleve të likopenit në gjak.

Sipas studiuesve, meshkujt që konsumonin 50 mg likopen në ditë kishin një rrezik më të ulët të zhvillimit të kancerit të prostatës.

Në këtë studim, studiuesit zbuluan se nivelet e larta të likopenit në gjak shoqëroheshin me nivele të ulëta të PSA (antigjenit specifik të prostatës). Nivelet e larta të PSA në gjak janë shpesh një shenjë e kancerit të prostatës.

Në fakt, ky hulumtim tregon se likopeni përthithet më mirë nga trupi kur domatet janë të përpunuara ose të papërpunuara. Kjo për faktin se likopeni është ngjitur në strukturën qelizore të domates./albeu.com

Shtuar 20.01.2022 15:57