“Ne të gjithë do të gjykohemi,” të burgosurit rusë të luftës shprehin shqetësim, turp për luftën në Ukrainë

“Dua t’i them komandantit tonë të përgjithshëm të ndalojë aktet terroriste në Ukrainë, sepse kur të kthehemi ne do të ngrihemi kundër tij.”

“Krimet që kemi kryer, ne të gjithë do të gjykohemi”.

Këta janë zërat e të burgosurve rusë të luftës që tani mbahen nga Ukraina.

Në konferencat për shtyp të mbajtura nga autoritetet ukrainase, vetëm disa nga 600 që Presidenti ukrainas Volodymyr Zelensky thotë se janë kapur.

Paraqitjet e tyre publike mund të jenë të dyshimta sipas Konventave të Gjenevës, të cilat i ndalojnë shtetet të shkaktojnë poshtërim të panevojshëm për robërit e luftës. Dhe është e mundur që ata të ndjenin presion për të shprehur pikëpamjet simpatike për ato të rrëmbyesve të tyre.

Por tre pilotë të kapur të forcave ajrore ruse që folën për CNN nuk sugjeruan se ata po flisnin nën presion dhe fjalët e tyre duket se tingëllojnë me të burgosurit e tjerë rusë të luftës që flasin pas kapjes së tyre — se kjo nuk është një luftë që ata duan të bëjnë.

Intervista e CNN me tre robërit rusë zbuloi se ata kishin një shqetësim të thellë për misionin e tyre dhe vuajtjet e civilëve ukrainas, ndërsa kishin fjalë të ashpra edhe për komandantin e tyre të përgjithshëm, presidentin rus Vladimir Putin.