NASA shtyn për të dytën herë lëshimin e raketës më të fuqishme ndonjëherë, zbulon arsyen pse

Lëshimi i raketës më të fuqishme ndonjëherë të NASA-s është shtyrë për shkak të një stuhie tropikale që mund të shndërrohet në një uragan.

Raketa “Artemis I Moon” pritej të nisej nga Qendra Hapësinore Kennedy, në Florida, të martën.

Por shteti amerikan përballet me një kërcënim uragani pasi stuhia tropikale Ian është forcuar dhe mund t’i afrohet Floridës në fillim të javës së ardhshme si një uragan i madh.

Lëshimi i raketës është shtyrë për të dytën verë.

Automjeti Space Launch System (SLS) është projektuar për të dërguar astronautët dhe pajisjet e tyre përsëri në Hënë pas një mungese prej 50 vitesh.

Nisja e tij e parë dështoi në fund të gushtit për shkak të defekteve teknike, ndërsa një përpjekje e dytë në fillim të shtatorit u pengua nga një rrjedhje karburanti.

Një vendim nëse do të kthehet raketa në vendin e saj të montimit do të merret nga ekipi i Artemis I të dielën.

Kjo do të ishte “për të lejuar mbledhjen dhe analizën e të dhënave shtesë”, tha NASA.

Agjencia hapësinore dëshiron të dërgojë kapsulën pa pilot Orion rreth pjesës së pasme të Hënës, përpara udhëtimeve me njerëz në bord. NASA shpreson se deri në vitin 2025 do të jetë në gjendje të dërgojë astronautë përsëri në sipërfaqen hënore.

Nëse SLS do të duhet të mbrohet, do të humbasë dritaren aktuale të nisjes, e cila përfundon më 4 tetor.

Jim Free, administrator i asociuar për drejtorinë e zhvillimit të sistemeve të kërkimit të agjencisë, tha se një “qasje e mençur” ndaj vendimit për t’u rikthyer ruan një mundësi lëshimi nëse kushtet përmirësoheshin.