Mediat: Burgjet po “pushtohen” nga shqiptarët, Britania po bëhet “Alkatraz i Shqipërisë”

Teksa fluksi i emigrantëve shqiptarë që synojnë të udhëtojnë drejt Britanisë po rritet vazhdimisht, duket se një pjesë e madhe e tyre po përfundojnë në burgjet e vendit ishullor.

Aktivistët paralajmërojnë se Britania e Madhe rrezikon të bëhet “Alkatraz i Shqipërisë” nëse numri i kriminelëve nga shteti ballkanik vazhdon të rritet me ritmin aktual. Shifrat zyrtare tregojnë se kishte 180 shqiptarë pas hekurave në Mbretërinë e Bashkuar në vitin 2012, por deri në vitin e kaluar, numri ishte rritur pothuajse nëntëfish në më shumë se 1500.

Ministrat janë paralajmëruar se nëse shifra vazhdon të rritet me këtë ritëm, ata do të tejkalojnë numrin e 5000 shkelësve në burgjet shqiptare brenda vetëm katër viteve.

Katër në 10 persona që bëjnë kalimin e rrezikshëm të Kanalit me varka të vogla ose mbërrijnë me kamionë janë tashmë nga Shqipëria.

Ndërsa disa prej tyre po ikin nga varfëria ose persekutimi në vendin e tyre paqësor, ka frikë në rritje se elementë kriminalë fshihen mes emigrantëve ekonomikë që hyjnë ilegalisht në Britani.

Rreth 1075 shqiptarë kaluan Kanalin me varka të vogla të organizuara nga bandat e kontrabandës së njerëzve gjatë gjashtë javëve këtë verë.

Bandat thuhet se po blejnë varka të mëdha nga fabrikat kineze dhe u kërkojnë prodhuesve t’i bëjnë ato edhe më të mëdha.

Në fund të vitit 2021, shqiptarët përbënin numrin më të madh të shtetasve të huaj në burgjet në Angli dhe Uells, duke zënë gati dyfishin e numrit të polakëve.

Udhëheqësi i Reformës në Mbretërinë e Bashkuar, Richard Tice, tha: “Në korrik 2021, ministri i drejtësisë Chris Philp njoftoi me entuziazëm një skemë të re të kthimit të të burgosurve në Shqipëri, duke sugjeruar se taksapaguesit britanikë mund të ndihmojnë për të paguar për një burg të ri atje”.

“Gjashtë muaj më vonë, vetëm 24 nga objektivat më të lehta kishin shkuar në shtëpi. Me ritmin aktual të rritjes, brenda vetëm katër viteve, do të ketë më shumë shqiptarë në burgjet e Britanisë së Madhe sesa shqiptarë në burgjet shqiptare, ku aktualisht janë 5000 të burgosur”.

“Në vend që të mbështesim Shqipërinë për të ndërtuar një burg të ri atje, ne mund të ndërtojmë edhe një të veçantë për ta këtu”.

  1. Tice, një ish-deputet, shtoi: “Mbretëria e Bashkuar po bëhet Alkatraz i Shqipërisë. Për qeverinë shqiptare e gjithë kjo funksionon bukur. Lërini të padëshiruarit të shkojnë në MB dhe ata të zvogëlojnë problemin e tyre të krimit.”

Philip Davies, deputeti konservator për Shipley, W Yorks, tha: “Këto shifra janë një goditje në dhëmbë për bamirësit Lefty që mendojnë se ne duhet të vazhdojmë t’i marrim të gjithë ata që mbërrijnë me gomone.

“Jo vetëm që është një kosto e madhe për taksapaguesit, por duket se po krijojmë viktima krejtësisht të panevojshme të krimit. Publiku është në fund të lidhjes së tij [dhe] ata duan që ajo të zgjidhet një herë e përgjithmonë.”

Por Ahmet Erdi, pedagog i lartë për politikën dhe marrëdhëniet ndërkombëtare në Universitetin Metropolitan të Londrës, argumentoi se shumë shqiptarë vijnë në MB legalisht.