La lopët të lira në rrugë, indiani dënohet me 6 muaj burg

Një gjykatë në shtetin perëndimor indian të Gujarat ka dënuar me gjashtë muaj burg një burrë që kishte lënë bagëtinë e tij të ecnin në rrugë.

Prakash Jairam Desai u shpall fajtor për lëshimin e tyre të lirë dhe rrezikimin e jetëve të njerëzve.

Gujarat është ndër disa shtete indiane që përballet me një problem në rritje të bagëtive endacakë në rrugët e tij.

Gjykata tha se dënimi ishte vendosur për t’i shërbyer drejtësisë pasi vepra të tilla janë në rritje.

Lopët janë kafshë të shenjta për shumicën e komunitetit hindu të Indisë, dhe therja e tyre është e paligjshme në 18 shtete, përfshirë Gujarat.

Në vitin 2017, Gujarat forcoi ligjet e tij për mbrojtjen e lopëve duke njoftuar se ata që therin një lopë mund të dënoheshin me burgim të përjetshëm.

Një pasojë e paqëllimshme e atij vendimi ka qenë një numër i madh bagëtish që enden rrugëve, duke shkaktuar zhurmë në trafik, duke sulmuar njerëzit ose duke u ulur në strehimoret e bagëtive bamirëse.

Në urdhrin e saj, gjykata tha se për shkak të pronarëve që kishin lënë bagëti endacakë në rrugë, njerëzit ishin vrarë dhe kishin pësuar lëndime të rënda, raportoi The Times of India.

Gujarat ishte ndër disa shtete indiane që u godit nga një shpërthim i sëmundjes së lëkurës, duke çuar në humbje të bagëtive, në fillim të këtij viti.

Shteti raportoi më shumë se 5,800 vdekje të bagëtive, ndërsa afro 170,000 u vlerësuan të prekeshin nga sëmundja.

Në shtator, fondet bamirëse, që drejtojnë strehimoret e bagëtive në Gujarat, kishin liruar mijëra lopë në shenjë proteste kundër mungesës së ndihmës së premtuar nga qeveria.

Videot e lopëve që ecnin nëpër ndërtesat qeveritare ishin bërë virale, duke i shtyrë autoritetet të ndërmarrin veprime premtuese. /albeu.com


Shtuar 22.11.2022 07:50

Tags: , ,