Nga patentat e markat tregtare te të drejtat e autorit, pse Nëntori njihet si kalendari i shpikjeve të famshme

Nëntori është muaji i Falenderimeve dhe disa nga shpikjet më të mira që e bënë publik debutimin e tyre zyrtar që nga regjistrimi i patentave, markave tregtare ose të drejtave të autorit. Punimet letrare, metodat e reja të prodhimit, dhe produktet e reja, të gjitha shfaqën për herë të parë në nëntor.

Gjatë gjithë historisë, muaji i 11-të i vitit ka qenë edhe kur kanë lindur shumë shpikës dhe shkencëtarë të mëdhenj.

Patentat, markat tregtare dhe të drejtat e autorit

Nga lindja e drithërave të Apple Jacks në disa zbulime të veçanta të Ditës së Falënderimeve , ka shumë krijime të mëdha që kanë marrë fillimin e tyre zyrtar me regjistrimin e patentave, markave tregtare dhe të drejtave të autorit në muajin nëntor.

1 nëntor

1966 – “Apple Jacks” drithëra ishte markë tregtare e regjistruar.

2 nëntor

1955 – “Kermit Frog” i Jim Hensonit, Muppet i parë, ishte i regjistruar në të drejtën e autorit.

3 nëntor

1903 – Listerine ishte markë tregtare e regjistruar.
4 nëntor

1862 – Richard Gatling mori një patentë për armë automatike.

5 nëntor

1901 – Henry Ford mori një patentë për një kamion.

6 nëntor

1928 – Kolonel Jacob Schick patentuar parë rroje elektrike.

7 nëntor

1955 – Filmi “Guys and Dolls”, bazuar në tregimet e Damon Runyon, ishte e regjistruar autori.

8 nëntor

1956 – “Dhjetë Urdhërimet” e Cecile B Demille u regjistrua në të drejtën e autorit.

Nëntor 9

1842 – George Bruce mori patentën e parë të dizajnit për shtypshkronjat.

10 nëntor

1981 – Loja e bordit Trivial Pursuit u regjistrua.

Nëntor 11

1901 – NABISCO , prodhuesi ushqimor i ngrënies, ishte një markë tregtare e regjistruar.

12 nëntor

1940 – Batman, rrip komik origjinal, ishte një markë tregtare e regjistruar.

Nëntor 13

1979 – Robert Jarvik iu dha një patentë për një zemër artificiale .

14 nëntor

1973 – Patsy Sherman dhe Samuel Smith morën një patentë për një metodë për trajtimin e qilima të njohur si Scotchguard .

Nëntor 15

1904 – Numri Patent 775,134 iu dha Mbretit C. Gillette për një rroje sigurie .

Nëntor 16

1977 – “Takimet e ngushta të llojit të tretë” të Stephen Spielbergut u regjistrua në të drejtën e autorit.

17 nëntor

1891 – Emile Berliner u lëshua një patentë për telegraf dhe telefon të kombinuar.

18 nëntor

1952 – Ngjyra e ELMER’S ishte markë tregtare e regjistruar.

19 nëntor

1901 – Granville Woods u lëshua një patentë për një hekurudhë të tretë për të operuar hekurudhat e elektrizuar.

20 nëntor

1923 – Numri Patent 1.475.024 iu dha Garrett Morgan për një sinjal trafiku.

21 nëntor

1854 – Issac Von Bunschoten patentuar një llambë kolofon-vaj .

22 nëntor

1904 – Patenta e dizajnit për Medaljen e Nderit të Kongresit iu dha George Gillespie.

23 nëntor

1898 – Andrew Beard iu dha një patentë për një bashkuës makinash hekurudhore.

24 nëntor

1874 – Numri i patentave 157,124 iu dha Joseph Glidden për rrethimin me tela me gjemba .

25 nëntor

1975 – Robert S. Ledley iu dha patentë Nr. 3,922,522 për “sistemet diagnostike me rreze X” të njohura si CAT-Scan .

26 Nëntor

1895 – Russell Penniman mori një patentë për një film fotografik transparent .

27 nëntor

1894 – Mildred Lord iu dha një patentë për një makinë larëse .

28 nëntor

1905 – ARM & HAMMER sode buke ishte markë tregtare regjistruar.

29 nëntor

1881 – Francis Blake iu dha një patentë për telefonin duke folur.

30 nëntor

1858 – John Mason patentuar shishe qafe vidhos quajtur Jar Jar .

Ditët e Nëntorit

Nga Marie Curie, i cili zbuloi radiumin, deri te Shefi i katërt i sandviçit, i cili shpiku sandviçin, nëntori ka lindur një numër shkencëtarësh dhe shpikjesh me ndikim gjatë historisë. Të listuara nga data dhe viti që ata kanë lindur, figurat e famshme të mëposhtme e ndryshuan botën me arritjet që bënë gjatë jetës së tyre.

1 nëntor

1950 – Robert B. Laughlin ishte një fizikan amerikan i cili fitoi Çmimin Nobel të vitit 1998 në fizikë për prodhimin e funksionit të valës së trupit në efektin kuantik kuantik të Hallit.
1880 – Alfred L Wegener ishte një meteorolog gjerman që zbuloi ndryshimin kontinental.
1878 – Carlos Saavedra Lamas ishte një argjentinas i cili ishte i pari që u dha çmimin Nobel për Paqen Amerikano-Amerikane në 1936.

2 nëntor

1929 – Amar Bose ishte një inxhinier elektrik me një Ph.D. nga MIT dhe themeluesi dhe kryetari i Bose Corporation, i cili patentuar folës të avancuar që imitojnë se janë brenda një salloni të koncerteve.
1942 – Shere Hite është një autor dhe terapist i seksit, i cili ka shkruar “Raportin e Besimit”.

3 nëntor

1718 – John Montague ishte Earl i Sandwichit dhe shpikësi i sanduiçit .

4 nëntor

1912 – Pauline Trigere ishte dizajner i modës që krijoi pantallona në fund të ziles.
1923 – Alfred Heineken ishte një birrë e birrës që themeloi birrën Heineken.

5 nëntor

1534 – Carlos Saavedra Lamas ishte një botanist dhe mjek gjerman që shkruajti katalogun e parë të hortikulturës.
1855 – Leon P Teisserenc de Bort ishte një meteorolog francez që zbuloi ekzistencën e stratosferës së Tokës.
1893 – Raymond Loewy ishte një dizajner industrial amerikan që dizajnoi çdo gjë nga makinat shitëse të Coca-Cola tek lokomotiva e avullit S1 të hekurudhës Pennsylvania.
1930 – Frank Adams ishte një matematikan britanik, i cili koncepte shumë të avancuara të teorisë homotopy.
1946 – Patricia K Kuhl është një shkencëtare e fjalimit dhe dëgjimit dhe një kontribues i madh në komunitetet e neurosciences, marrjes së gjuhës dhe njohjes së gjuhës.

6 nëntor

1771 – Alois Senefelder shpikte litografi .
1814 – Adolphe Sax ishte muzikanti belg i cili shpiku saksofonin.
1861 – James Naismith shpiku rregullat e basketbollit.

7 nëntor

1855 – Edwin H. Hall ishte një fizikan amerikan që zbuloi efektin e Hall.
1867 – Marie Curie ishte shkencëtari francez që zbuloi radiumin dhe fitoi Çmimin Nobel në vitin 1903 dhe 1911.
1878 – Lise Meitner ishte fizikan austro-suedez që zbuloi protaktiniumin.
1888 – Chandrasekhara Raman ishte fizikani indian i cili fitoi çmimin Nobel për Fizikë për avancimet e tij në studimin e shpërndarjes së dritës në vitin 1930.
1910 – Edmund Leach ishte një antropologe sociale britanike, e cila ndikoi shumë në fushën e strukturalizmit-funksionalizmit britanik.
1950 – Alexa Canady ishte gruaja e parë e zezë që u bë neurokirurg.

8 nëntor

1656 – Astronomi anglez Edmund Halley zbuloi kometën Halley.
1922 – Christiaan Barnard ishte një kirurg i Afrikës së Jugut që kryente transplantin e parë të zemrës.
1923 – Jack Kilby ishte një shkencëtar amerikan që shpiku qarkun e integruar (mikroçip).
1930 – Edmund Happold ishte inxhinier strukturor i cili themeloi zonën e inxhinierisë.

9 Nëntor

1850 – Lewis Lewin ishte një toksikolog gjerman, i cili konsiderohet si babai i psikofarmakologut.
1897 – Ronald GW Norrish ishte një kimist britanik i cili fitoi çmimin Nobel në vitin 1967 për zhvillimin e fotolizës flash.
1906 – Arthur Rudolph ishte një inxhinier raketash gjermane që ndihmoi në zhvillimin e programit hapësinor amerikan.

10 nëntor

1819 – Cyrus West Field financoi kabllin e parë transatlantik.
1895 – John Knudsen Northrop ishte një projektues avioni që themeloi Northrop Air.
1918 – Ernst Fischer është kimisti gjerman që fitoi çmimin Nobel në vitin 1973 për pioniere në fushën e kimisë organometalike.

11 Nëntor 

1493 – Paracelsus ishte shkencëtari zviceran i njohur si babai i toksikologjisë.

12 nëntor

1841 – John W. Rayleigh ishte fizikan anglez fitoi çmimin Nobel në 1904 për zbulimin e argonit.

13 Nëntor 

1893 – Edward A. Doisy Sr. ishte një biokimist amerikan i cili shpiku një mënyrë për prodhimin e Vitamina K1 dhe fitoi çmimin Nobel në 1943.
1902 – Gustav von Koenigswald ishte një paleontolog që gjeti Pithecanthropus erectus.

14 nëntor

1765 – Robert Fulton ndërtoi avullin e parë.
1776 – Henri Dutrochet zbuloi dhe emëroi procesin e osmozës.
1797 – Charles Lyell ishte një gjeolog i skocezit i cili shkroi “Parimet e Gjeologjisë”.
1863 – Leo Baekeland ishte një kimist belg-amerikan që shpiku bakelitin.

15 Nëntor 

1793 – Michel Chasles ishte një matematikan francez i specializuar në gjeometri.
16 Nëntor 

1857 – Henry Potonie ishte një gjeolog gjerman që studioi formimin e qymyrit.
17 nëntor

1906 – Soichiro Honda ishte themeluesi dhe CEO i parë i kompanisë Honda Motor.
1902 – Eugene Paul Wigner ishte një matematikan dhe fizikant dhe bashkë-shpikësi i A-bombës i cili fitoi çmimin Nobel në vitin 1963.
18 nëntor

1839 – gusht A. Kundt ishte një fizikan gjerman i cili hulumtoi dridhje të shëndoshë dhe shpiku testin e Kundt.
1897 – Fizikanti britanik, Patrick MS Blackett shpiku një reagim bërthamor fitoi Çmimin Nobel në vitin 1948.
1906 – Fizologu / biologi amerikan George Wald fitoi çmimin Nobel në vitin 1967.
19 nëntor

1912 – George E Palade është biolog i qelizave që zbuloi ribosomat dhe fitoi Çmimin Nobel në vitin 1974.
1936 – Yuan T. Lee është një kimist tajvanez, i cili ishte i pari nga vendi për të fituar çmimin Nobel për punën e tij në dinamikën e proceseve elementare kimike.
20 nëntor

1602 – Otto von Guericke shpiku pompën e ajrit.
1886 – Karl von Frisch ishte një ekspert zoologjik dhe bletësh i cili fitoi çmimin Nobel në vitin 1973.
1914 – Emilio Pucci është një stilist italian i njohur për printimet e tij.
1916 – Robert A. Bruce ishte një pionier në stërvitjen e kardiologjisë.
21 nëntor

1785 – William Beaumont ishte kirurg i cili fillimisht ishte duke studiuar tretjen.
1867 – Vladimir N. Ipatiev ishte një kimist i naftës ruse që bëri përparime të mëdha në këtë fushë.
22 nëntor

1511 – Erasmus Reinhold ishte matematikan gjerman që llogaritte tabelën planetare.
1891 – Erik Lindahl ishte ekonomist suedez i cili shkruante “Teoria e parave dhe e kapitalit”.
1919 – Wilfred Norman Aldridge ishte një biokimist dhe toksikolog.

23 nëntor

1924 – Colin Turnbull ishte një antropolog dhe një nga etnomuzikologët e parë që shkruan “The Forest People” dhe “The Mountain People”.
1934 – Rita Rossi Colwell është një mikrobiolog i mjedisit i cili është i njohur në mbarë botën për kërkimin e saj.
24 nëntor

1953 – Tod Machover është një kompozitor amerikan i cili shpiku përdorimin e teknologjisë së re në muzikë.
25 nëntor

1893 – Joseph Wood Krutch ishte ambientalist dhe shkrimtar amerikan, librat e natyrës së të cilit në Jugperëndim Amerikan dhe kritikat e shkencës redukcioniste e bënë të famshëm.
1814 – Julius Robert Mayer ishte një shkencëtar gjerman i cili ishte një nga themeluesit e termodinamikës.
1835 – Andrew Carnegie ishte një industrialist dhe një filantrop.
26 Nëntor

1607 – John Harvard ishte një klerik dhe dijetar i cili themeloi Universitetin e Harvardit.
1876 ​​- Willis Haviland Carrier shpiku pajisjet me ajër të kondicionuar.
1894 – Norbert Wiener ishte matematikanët amerikanë që shpikën kibernetikë.
1913 – Joshua William Steward shpiku polymath.
27 nëntor

1701 – Anders Celsius ishte një shkencëtar suedez i cili shpiku shkallën e temperaturës së celsiusit.
1894 – Forrest Shaklee themeloi Produkte Shaklee.
1913 – Frances Swem Anderson ishte një teknolog i cili hulumtoi mjekësinë bërthamore.
1955 – Shkencëtar dhe aktor, Bill Nye është një shkencëtar dhe aktor që organizon një shfaqje në Netflix rreth shkencës bazuar në shfaqjen e tij origjinale “Bill Nye Science Guy” nga vitet ’80 dhe ’90.

28 nëntor

1810 – William Froude ishte një inxhinier anglez dhe një arkitekt detar.
1837 – John Wesley Hyatt shpiku celluloid.
1854 – Gottlieb J. Haberlandt ishte një botanist gjerman që zbuloi kulturat e indeve bimore.

29 nëntor

1803 – Christian Doppler ishte një fizikan austriak që shpiku radar efektin Doppler.
1849 – John Ambrose Fleming shpiku tubin elektronik të parë praktik të quajtur “Valvula Fleming” dhe diodë e tubit vakum.
1911 – Klaus Fuchs ishte fizikant atomik britanik i cili u arrestua për të qenë spiun.
1915 – Earl W. Sutherland ishte farmakologu amerikan i cili fitoi Çmimin Nobel në vitin 1971 për zbulime në lidhje me mekanizmat e veprimeve të hormoneve.

30 nëntor

1827 – Ernest H. Baillon ishte një botanist francez që shkruante “Historia e Bimëve”.
1889 – Edgar D. Adrian ishte një fiziolog i anglishtes që fitoi çmimin Nobel në vitin 1932 për punën e tij në neuronet.
1915 – Henry Taube ishte një kimist i cili fitoi çmimin Nobel në vitin 1983 për punën e tij në mekanizmat e reaksioneve të transferimit elektron, veçanërisht në komplekset metalike.