Grusht shteti në Mianmar, ushtria zgjeron mbylljen e internetit

Junta ushtarake e Myanmar ka zgjeruar një mbyllje të internetit, duke kufizuar edhe më shumë aksesin në informacion në vend, ku qindra njerëz janë vrarë dhe zhdukur pas një grushti shteti në shkurt, shkruan The Guardian.

Të enjten në mbrëmje, përpara kufizimeve të reja, njerëzit nxituan të ndajnë lidhje me kanalet e radios dhe aplikacionet e komunikimit që funksionojnë jashtë linje. Në rrugë, protestuesit mbajtën një vigjilencë, duke përdorur qirinj për të shqiptuar fjalët “Ne kurrë nuk do të dorëzohemi”.

 

Hyrja në internet tashmë ishte kufizuar rëndë nga junta. Të dhënat celulare, të cilat janë burimi kryesor i aksesit në internet, janë prerë për 18 ditë në të gjithë vendin, ndërsa një mbyllje më e gjerë është vendosur çdo natë për gati 50 ditë. Shkurtimet e reja ndikojnë në brezin pa tel, megjithëse shërbimet e fibrave ende duket se po funksionojnë.

Të enjten, Këshilli i Sigurimit i KB “shprehu shqetësim të thellë për gjendjen e përkeqësuar me shpejtësi” në Mianmar.

Në një deklaratë, ajo tha se “dënoi me forcë përdorimin e dhunës kundër protestuesve paqësorë dhe vdekjet e qindra civilëve, përfshirë gratë dhe fëmijët”./


Shtuar 4.04.2021 09:58