“Bananja e rreme”, ushqimi i ri që mund të jetë shpëtimtar përballë  ndryshimeve klimatike (FOTO LAJM)

Nga BBC

Shkencëtarët thonë se enset e bimëve, një element kryesor etiopian, mund të jetë një superushqim i ri dhe një shpëtimtar përballë ndryshimeve klimatike.

Sipas një studimi të ri, kultura e ngjashme me bananen ka potencialin të ushqejë më shumë se 100 milionë njerëz në një botë që po ngrohet.

Bima është pothuajse e panjohur jashtë Etiopisë, ku përdoret për të bërë qull dhe bukë.

Hulumtimet sugjerojnë se bima mund të rritet në një gamë shumë më të madhe në Afrikë.

“Kjo është një bimë që mund të luajë një rol vërtet të rëndësishëm në trajtimin e sigurisë ushqimore dhe zhvillimit të qëndrueshëm,” tha Dr Wendavek Abebe nga Universiteti Hawassa në Awasa, Etiopi.

Enset ose “banane e rreme” është një i afërm i bananes, por konsumohet vetëm në një pjesë të Etiopisë.

Fruti i ngjashëm me bananen normale dhe është i pangrënshëm, por kërcellet dhe rrënjët me niseshte mund të fermentohen dhe përdoren për të bërë qull dhe bukë.

Duke përdorur sondazhet bujqësore dhe punën e modelimit, shkencëtarët parashikuan gamën e mundshme të ensetit gjatë katër dekadave të ardhshme. Ata zbuluan se bima potencialisht mund të ushqejë më shumë se 100 milionë njerëz dhe të rrisë sigurinë ushqimore në Etiopi dhe vende të tjera afrikane, duke përfshirë Kenian, Ugandën dhe Ruandën.

“Ka disa tipare vërtet të pazakonta që e bëjnë atë absolutisht unik si kulturë. E mbillni në çdo kohë, e korrni në çdo kohë dhe është shumëvjeçare, prandaj e quajnë pemë kundër urisë”, u shpreh Studiusi Dr James Borrell. r.t/albeu.com

Shtuar 21.01.2022 15:21