Këto janë vendet që shpërblejnë me shuma të majme atletët që marrin medalje të artë (FOTO LAJM)

Lavdia e fitimit të një medalje ari është një nxitje masive për atletët që konkurrojnë në Tokio 2020, por shpërblimet mbresëlënëse të ofruara i shtojnë një dimension tjetër më fitimprurës lojërave.

Madhësia e bonusit në ofertë ndryshon shumë nga vendi.

Për shembull, atletët britanikë nuk marrin bonus për një medalje ari, ndërsa konkurrentët amerikanë marrin 37,500 dollarë për çdo medalje të artë që marrin në shtëpi, sipas CNBC dhe Nikkei.

Atletëve të suksesshëm nga Indonezia u jepet një çmim prej 346,000 dollarë për një medalje ari.

Singapori u ofron olimpikëve të tij të suksesshëm edhe më shumë para, rreth 737,000 dollarë – edhe pse kjo nuk përfshin medaljet e ekipit.

Britania, si disa vende të tjera evropiane, u ofron atletëve të saj financim dhe stërvitje njëvjeçare, pa pagesë paraprake.

Por disa vende gjithashtu ofrojnë pagesa mujore, ndonjëherë edhe pensione të përjetshme si Malajzia.

Donacionet private ndonjëherë tejkalojnë shpërblimet zyrtare të medaljeve.

Peshëngritësja filipinase Hidilyn Diaz, e cila fitoi medaljen e parë të artë në vend javën e kaluar, pritet të fitojë rreth 600,000 dollarë nga fitimi i saj – trefishi i bonusit zyrtar – pasi filipinasit e shquar, bizneset dhe madje edhe presidenti i vendit Rodrigo Duterte kanë njoftuar se do të lajnë medaljen në para dhe dhurata.


Shtuar 3.08.2021 15:47