Sa ditë peshqit konsiderohen të freskët?

Sapo peshkatarët kapin peshqit, ata i vendosin me akull në kuti, ku janë në një temperaturë prej 0 – 3 gradë Celsius, afërsisht e njëjtë me mirëmbajtjen e frigoriferit tonë, nëse funksionon si duhet. Në këto kushte peshqit janë në gjendje të shkëlqyeshme për 2 ditë, pa ndryshime të rëndësishme. Në ditën e 3-të dhe të 4-të ata fillojnë të humbin karakteristikat e tyre organoleptike (shijen, aromën, ngjyrën). Nga dita e 6-të e tutje, shenjat e përkeqësimit fillojnë të shfaqen (aroma dhe pamja e keqe dhe rritja e ngarkesës mikrobike) dhe tani ato janë plotësisht të papërshtatshme për konsum.

Nëse duam të ngrijmë peshkun e freskët që kemi kapur ose blerë nga një tregtar i besuar, duhet të jemi shumë të kujdesshëm. Ne duhet t’i pastrojmë, heqim zorrët, t’i lajmë dhe thajmë shumë mirë dhe pastaj t’i ngrijmë ose t’i mbajmë për një maksimum prej 3 ditësh në mirëmbajtjen e frigoriferit tonë derisa t’i gatuajmë. Në frigoriferin e shtëpisë sonë (kushtet ideale janë -18 gradë Celsius) ato mund të mbahen nga 3 deri në 5 muaj (3 yndyror dhe 5 të dobët).

Kur duam t’i shkrijmë për t’i gatuar, mos i shkrini nga frigoriferi, por i lini në ruajtje për të shmangur ndryshimet e papritura të temperaturës që mund të bëjë uji, të cilat janë normale në to si të gjitha ushqimet, të shkrihen papritur.


Shtuar 19.07.2021 12:03