10 gjërat që në trupin e femrave janë ndryshe dhe në trupin e meshkujve ndryshe

Çdo gjë në trupin tonë ndikohet nga gjinia, nga qelizat e deri te organet tona. Kjo jo vetëm sepse burrat dhe gratë kanë hormone të ndryshme, por edhe sepse qelizat në trupin tonë interpretojnë ADN-në në mënyrë të veçantë.

Më poshtë ju tregojmë një listë të gjërave që janë ndryshe në trupin e burrave dhe grave.

1. Kujtesa është e lidhur me gjininë.

Kjo është e vërtetë, kujtesa e grave tejkalon atë të burrave që nga fëmijëria. Pas pubertetit, ky ndryshim bëhet më i dukshëm dhe vazhdon deri në moshën madhore.

Gratë zakonisht i kryejnë detyrat e kujtesës verbale më mirë dhe më shpejt se burrat – si takimet e disa rasteve të së kaluarës, duke shfaqur më shumë emocione kur tregojnë diçka që ka ndodhur dhe një nivel më të lartë detajesh kur bëhet fjalë për ngjarjet e ardhshme. Tani e kuptoni pse e dashura juaj kujton gjithmonë datën specifike kur ju i keni thënë diçka!

2. Ndjenja e nuhatjes është më e fortë për femrat.

Një studim tregoi se gratë kanë 50% më shumë neurone në “gjendrat e nuhatjes” së tyre, e cila është zona e trurit që interpreton erën, sesa burrat – kjo është e dukshme edhe për një foshnjë të porsalindur. Në të kaluarën, kjo ndjesi më e madhe e nuhatjes i ndihmonte gratë të zgjidhnin partnerët e tyre kur kërkonin të riprodhoheshin. Sot, studiuesit zbuluan se ne fjalë për fjalë mund të nuhasim personalitetin e dikujt.

Jo vetëm kaq, por gjatë ovulacionit, era e hormoneve të meshkujve tek femrat është 10,000 më e lartë. Gratë gjithashtu kanë më shumë gjasa të ndihen  keq kur nuhasin erë boje apo parfumi të fortë. Jo më kot  femrat njihen si më të ndjeshme!

3. Madhësia e zemrës është e ndryshme.

Të gjithë e dimë se meshkujt janë fizikisht më të mëdhenj se femrat, por kjo përfshin edhe zemrën e tyre! Burrat kanë një zemër më të madhe dhe për këtë arsye zemrat e tyre rrahin më ngadalë. Rrahjet mesatare të zemrës për një burrë janë midis 70 dhe 72 rrahje në minutë, ndërsa rrahjet e zemrës së një gruaje janë nga 78 deri në 82 rrahje në minutë.

4. Dallimet në aftësi.

Burrat mund të kryejnë disa detyra më mirë se gratë, dhe anasjelltas. Megjithatë, kjo nuk është për shkak se ata janë më inteligjentë, por ka të bëjë më shumë me përdorimin e hemisferave të ndryshme të trurit.

Për shembull, burrat kryejnë detyra dhe sfida të fokusuara që kërkojnë koordinim sy-dorë më mirë se gratë, ndërsa gratë janë më të mira në analizimin, arsyetimin dhe kryerjen e shumë detyrave njëheresh dhe kanë vëmendje më të mirë dhe performanca sociale. Kjo është më e dukshme tek fëmijët e moshës 12-14 vjeç dhe me rritjen e tyre, dallimet bëhen më të vogla.

5. Shijimi i ushqimeve lidhet me gjininë tuaj.

Gratë në përgjithësi kanë më shumë shije sesa meshkujt, që do të thotë se ato mund të shijojnë të gjitha llojet e shijeve të ndryshme duke përfshirë të thartat dhe të hidhurat më saktë se meshkujt (veçanërisht gjatë shtatzënisë).

Kjo nuk është e gjitha, gratë që janë pjellore gjithashtu kanë një shije më të fuqishme se gratë më të reja ose më të vjetra.

6. Grumbullimi i yndyrës në trup ndodh më shpejt tek femrat.

Për shkak se meshkujt kanë më shumë testosterone, ata kanë më shumë gjasa të humbin peshë më shpejt. Gratë kanë rreth 6-11% më shumë yndyrë trupore. Edhe nëse jeni femër dhe hani më pak kalori gjatë ditës, mund të keni akoma më shumë yndyrë trupore se një mashkull.

7. Kavitetet dentare lidhen me gjininë.

Gratë përjetojnë dalje të dhëmbëve më herët se meshkujt, duke i bërë ato më të prirura për të patur kavitete dentare. Kjo bën që dhëmbët e tyre të ekspozohen më herët  ndaj prishjes së dhëmbëve.

Gjithashtu, gjatë shtatzënisë, gratë janë më të uritura për shkak të hormoneve dhe kjo sjell më shumë pështymë çka nxit pastaj edhe prishjen e dhëmbëve. Prandaj zonja të dashura është një veprim I duhur të vizitoni më shpesh dentistin.

8. Dëgjimi ka të bëjë shumë me gjenetikën.

Hulumtimet tregojnë se meshkujt kanë 5 herë e gjysmë më shumë gjasa të humbasin dëgjimin sesa femrat, por kjo nuk është shumë e dukshme tek foshnjat e porsalindura.

Studiuesit thonë se ky fakt është për shkak të stilit të jetesës së meshkujve, si të qenit më të ekspozuar ndaj zhurmës dhe rreziqeve për sëmundje kardiovaskulare (të cilat prekin më shumë meshkujt). Megjithatë, të tjerë thonë se femrat kanë dëgjim më të madh, sidomos gjatë moshës së mesme, por kjo zvogëlohet me rritjen e moshës.


Shtuar 9.03.2022 14:46