Zbuloni arsyen pse gratë flenë më pak se burrat

Sipas studimeve, gratë vuajnë më shumë nga mungesa e gjumit në krahasim me burrat. Koha mesatare e gjumit të grave është e ulët dhe është rreth 6.5 orë.

Por cilat janë arsyet që i bëjnë gratë të vuajnë nga privimi i gjumit?

1. Arsyet hormonale

Hormonet dhe luhatjet e tyre që karakterizojnë gjininë femërore janë një nga shkaqet kryesore.

Faza të caktuara të jetës së një gruaje, të tilla si menopauza, periudha pas menopauzës dhe periudha pas lindjes, shoqërohen me luhatje hormonale që shkaktojnë shqetësime të gjumit.

Përveç kësaj, 25% deri 33% e grave përjetojnë probleme me gjumin në ditët para periudhës së tyre.

2. Arsyet që lidhen me rolin e nënës

Tek gratë, për shkak të rolit të nënës që u është dhënë atyre nga natyra, truri ka një nivel më të lartë gatishmërie dhe gatishmërie për gjumë.

Kjo i lejon ata të zgjohen më lehtë dhe më shpejt kur edhe gjërat më të vogla ndodhin gjatë gjumit të tyre. Kur një fëmijë kollitet ose qan ose ngrihet nga shtrati gjatë natës.

Truri i grave është më i ndjeshëm ndaj stimujve të ndryshëm gjatë gjumit, ata priren të zgjohen më menjëherë dhe kështu ka më shumë të ngjarë të përjetojnë një mungesë më të madhe të gjumit me kalimin e kohës.

3. Arsye profesionale

Pavarësisht nga fakti që gratë kanë një pjesëmarrje të vazhdueshme dhe gjithnjë e më të madhe në arenën profesionale, ato megjithatë ruajnë rolin e tyre të pakësuar si nëna dhe si një mbështetje themelore e familjes.

Detyrat e reja serioze dhe që marrin kohë që ata kanë fituar në karrierën e tyre profesionale, nuk kanë si masë kompensuese më pak detyrime në shtëpi, ndaj fëmijëve ose ndaj bashkëshortit të tyre.

Rolet e rritura të gruas i krijojnë asaj një kosto serioze me pasoja ndonjëherë të mëdha. Shumë shpesh një nga pasojat e kësaj mbingarkese është humbja e orëve të gjumit. Në mënyrë që të jenë në gjendje të përmbushin të gjitha detyrimet e tyre, gratë përfundimisht janë të detyruara të vjedhin orë gjumi.

Përveç arsyeve të mësipërme, duhet të shtojmë se gratë janë më të prekshme nga dhimbja e muskujve dhe depresioni dhe këta janë faktorë që kontribuojnë në privimin e gjumit./albeu.com

Shtuar 5.07.2021 09:01