Tre problemet shëndetësore që shkakton ngrënia para ekranit

Ritmi ynë i shpejtë i jetës, orët e gjata të punës dhe rutina me të cilën jemi mësuar shpesh na detyrojnë të hamë para ekraneve dhe jo në një vend të veçantë, në mënyrë që të mos përqendrohemi në vaktin tonë, por të bëjmë shumë gjëra në të njëjtën kohë. Nga ana tjetër, zakoni i keq i të ngrënit ushqim gjatë shikimit të filmave apo serialeve është diçka që nuk na ndihmon aspak dietën tonë. Sipas dietologëve, e gjithë kjo mund të jetë shkatërruese jo vetëm për trupin tonë, por edhe për trurin tonë.

Dhe këtu janë arsyet:

Obeziteti

Kur hamë drekë duke parë një film, duke lundruar në rrjetet sociale ose duke lexuar emailet tona, atëherë nuk përqendrohemi në procesin e të ngrënit, pasi vëmendja jonë është e përqendruar diku tjetër. Kjo do të thotë se ne nuk mund t’i sinjalizojmë lehtë trurit se jemi të ngopur, kështu që konsumojmë më shumë ushqim më shpejt. Nëse jemi në zyrë dhe nuk kemi shumë ushqim në dispozicion, është e sigurt që do të kemi uri më vonë dhe ka shumë mundësi të hamë atë që gjejmë përpara kur të kthehemi në shtëpi.

Sekreti është të jemi të fokusuar në ushqimin tonë. Atëherë do të kuptojmë se sa më shumë të hamë dhe sa më pak të na mbushet stomaku, aq më shumë ndjejmë një ndjenjë ngopjeje dhe kënaqësie nga ushqimi që kemi ngrënë.

Memorizim i mjegullt i vaktit

Kur nuk jemi të fokusuar në procesin e ushqimit tonë, atëherë kujtesa e vaktit nuk është e regjistruar mirë në trurin tonë, si rrjedhojë ne “harrojmë” se kemi ngrënë dhe kemi uri shumë shpejt! Në të njëjtën kohë, kur diçka na shqetëson, streson ose na shqetëson, ka shumë mundësi që të fillojmë të hamë pa vetëdije, pa e kuptuar sasinë që kemi konsumuar. Ushqimi vepron si qetësues i ankthit dhe frikës, na qetëson në çast, ndaj hamë për të qenë në gjendje të ndihemi më mirë.

Tretje e dobët

Ekspertët thonë se duhet të hamë duke përdorur 5 shqisat tona, në mënyrë që procesi i tretjes së ushqimit të funksionojë mirë. Ne duhet të hamë ngadalë për të lejuar trupin të prodhojë pështymë. Pështyma përmban enzima shumë të rëndësishme për funksionimin e duhur të sistemit tretës. Nëse hamë me nxitim nuk e lejojmë trupin tonë të prodhojë pështymë, për pasojë nuk e metabolizojmë siç duhet ushqimin.

Si përfundim, të ngrënit para ekraneve mund të shkaktojë shumë probleme në planin afatgjatë dhe të shoqërohet me hipertension, kolesterol dhe obezitet, shumë herë duke dëmtuar shëndetin tonë.

Shtuar 24.01.2022 20:52