Studimi: Përdorimi i cigareve elektronike shkakton inflamacion në zorrë

Hulumtimet e reja tregojnë se kimikatet e gjetura në cigaret elektronike prishin barrierën e zorrëve dhe shkaktojnë inflamacion në trup, duke çuar potencialisht në një sërë shqetësimesh shëndetësore, raporton albeu.com.

Studimi, i botuar në iScience, ka zbuluar se përdorimi kronik i cigareve elektronike pa nikotinë çoi në një “zorrë të rrjedhshme”, në të cilën mikrobet dhe molekulat e tjera depërtojnë jashtë zorrëve, duke rezultuar në inflamacion kronik.

Një inflamacion i tillë mund të kontribuojë në një sërë sëmundjesh dhe gjendjesh, duke përfshirë sëmundjet inflamatore të zorrëve, demencën, kanceret e caktuara, arteriosklerozën, fibrozën e mëlçisë, diabetin dhe artritin.

Studiuesit zbuluan se dy kimikate të përdorura si bazë për të gjithë avujt e lëngshëm të cigareve elektronike (propilen glikol dhe glicerinë vegjetale) ishin shkaku i inflamacionit.

Për studimin, ekipi përdori modele 3D të traktit të zorrëve njerëzore të krijuara nga qelizat e pacientëve dhe simuluan atë që ndodh kur avujt e cigareve elektronike hyjnë në mukozën e zorrëve, raporton albeu.com.

Për të prodhuar organoidet 3D të zorrëve, studiuesit mblodhën qelizat burimore nga biopsitë e pacientëve gjatë kolonoskopive dhe i rritën ato in vitro. Qelizat burimore u diferencuan në katër lloje të ndryshme qelizash që përbëjnë mukozën e zorrëve. Ekipi më pas i ekspozoi organoidet ndaj avujve të lëngshëm të cigareve elektronike, duke imituar frekuencën e një avullimi kronik.

Ata vunë në dukje se shënuesit e lidhjes së ngushtë epiteliale, të cilat janë proteina të ngjashme me zinxhir që formojnë barrierën e parë fizike të zorrëve, filluan të thyhen ose të lirohen, duke bërë që patogjenët nga avulli të depërtojnë në sistemin imunitar përreth, duke shkaktuar kërdi në qelizat epiteliale mbrojtëse.

Qelizat e tilla veprojnë si një mbrojtje kundër infeksionit duke pastruar mikrobet patogjene dhe duke filluar përgjigje të caktuara imune në trup. Kur u ekspozuan ndaj lëngut të cigares elektronike, qelizat u mbytën shpejt, të paafta për të pastruar në mënyrë efektive patogjenët, duke rezultuar në inflamacion të zorrëve./albeu.com