Studimet: Doza e tretë e Pfizer dhe Moderna garantojnë 90% mbrojtje nga Delta dhe Omicron

Rritja e dozave të vaksinave anti-Covid-19 rrit mbrojtjen kundër varianteve Delta dhe Omicron , sipas tre studimeve që shikuan infeksionet, pranimet në spitale dhe vdekjet midis mijëra pacientëve në Shtetet e Bashkuara .

Dozat e treta të vaksinave Pfizer / BioNTech dhe Moderna mRNA kanë qenë të paktën 90% efektive në parandalimin e shtrimeve në Delta dhe Omicron, sipas një analize të qindra mijëra shtrimeve në spital dhe vizitave në spital.

Mbrojtja e vaksinave kundër rrezikut të vdekjes nga Covid u ul pas ardhjes së Omicron, por mbeti e rëndësishme, sipas një studimi të veçantë nga Qendrat Amerikane për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC).

Studimi i parë

Studimi i Infermierisë, i botuar në raportin javor të CDC-së mbi shkallët e sëmundshmërisë dhe vdekshmërisë, analizoi më shumë se 300,000 vizita në urgjencat spitalore dhe klinikat e kujdesit urgjent për sëmundjet e lidhura me Covid. Përveç kësaj, ai shikoi nivelet e spitaleve në dhjetë shtete midis gushtit dhe janarit.

Dozat përforcuese u zbuluan se reduktonin shtrimet në spital me 94% gjatë periudhës së dominuar nga Delta dhe me 90% pas shfaqjes së Omicron.

Studimi i dytë

Në një studim tjetër të publikuar nga CDC, ata që nuk ishin vaksinuar kishin 53 herë më shumë gjasa të vdisnin nga Covid në tetor dhe nëntor sesa ata që ishin vaksinuar dhe morën dozën përforcuese.

Në kohën e përhapjes së Omicron, rreziku për të pavaksinuarit ishte vetëm 13 herë më i lartë, duke treguar aftësinë e Omicron për t’iu shmangur mbrojtjes nga vaksinat.

Studimi i tretë

Efektiviteti i dozave përforcuese u mbështet më tej nga një studim i tretë, i cili zbuloi se doza shtesë ofronin mbrojtje të konsiderueshme kundër sëmundjes simptomatike si nga Delta ashtu edhe nga Omicron.

Njerëzit që morën dozën e tretë kishin më pak gjasa të kishin nevojë për kujdes për infeksione simptomatike sesa ata që morën vetëm dy doza ose nuk ishin as të vaksinuar, sipas një studimi të botuar në revistën mjekësore JAMA.

Zyrtarët shëndetësorë po kërkojnë më shumë mënyra për të frenuar përhapjen e Omicron, siç është inkurajimi i përdorimit të gjerë të maskave mbrojtëse për punonjësit e kujdesit shëndetësor.

Varianti shumë ngjitës Omicron u identifikua për herë të parë në fund të vitit 2021 në Afrikën e Jugut dhe Botsvana dhe u përhap në të gjithë botën brenda disa javësh./albeu.com

Shtuar 22.01.2022 08:51