Si të mbroheni nga nxehtësia?

Pavarësisht nga luhatjet e temperaturës së ambientit, trupi i njeriut ka aftësinë të përshtatet dhe të mbajë një temperaturë konstante.

Kur temperatura e ambientit tejkalon kufijtë e caktuar të toleruar nga trupi i njeriut, në sinergji me disa faktorë të tjerë (lagështia, apnea, etj.) krijohen kushte patologjike me shkallë të ndryshme të ashpërsisë.

Domethënë fillojnë të shfaqen çrregullime të ndryshme funksionale, si dhe dukuri të lehta ose të rënda morbide.

Çfarë duhet të bëni:

  • Shmangni ekspozimin në diell dhe qëndroni në vende me hije dhe të freskëta. Në rast të ekspozimit të detyruar në diell, duhet të përdoret një kapelë dhe syze të errëta. Veshja preferohet të përbëhet nga rroba të holla, të bollshme, me ngjyra të lehta, kryesisht prej pambuku.
  • Shmangni, sa më shumë që të jetë e mundur, lodhjen fizike dhe punën gjatë orëve të nxehta të ditës.
  • Pini shumë ujë të freskët ose lëngje. Shmangni pijet me sheqer, të gazuara.
  • Hani ushqime të lehta, pa yndyrë, të kripura, të ndara në vakte të vogla të shpeshta. Shmangni pijet alkoolike.
  • Banjot e shpeshta të ftohta, vendosja e kompresave të ftohta.
  • Ata që marrin ilaçe dhe veçanërisht ata që marrin diuretikë, qetësues, antihipertensivë, antihistaminë, bio-frenues, etj, duhet të jenë në kontakt të vazhdueshëm me mjekët e tyre kurues në mënyrë që të marrin udhëzimet e duhura.
  • Gjithashtu, ata që vuajnë nga sëmundjet e sistemit kardiovaskular, nervor qendror dhe të frymëmarrjes, diabetikët, pacientët me veshka, alkoolistët dhe ata që vuajnë nga të gjitha llojet e sëmundjeve të rënda duhet të jenë në kontakt të vazhdueshëm me mjekët e tyre./albeu.com


Shtuar 11.07.2021 16:19