SHBA: Putini i befasuar nga dështimet ushtarake ruse

Agjencitë e inteligjencës amerikane presin qe luftimet në Ukrainë të ngadalësohen gjatë muajve të ardhshëm, ndërsa theksojnë së nuk shohin “zbutje” të vullnetit te ukrainasve për të luftuar, pavarësisht goditjeve në rrjetin elektrik dhe infrastrukturën energjitike.

“Ne po shohim tashmë një lloj rënie në shkallën e luftimeve dhe ne presim që ndoshta do të vazhdojmë të shohim të njëjtën gjë në muajt e ardhshëm,” tha Drejtori i Inteligjencës Kombëtare, DNI ) Avril Haynes.

Forcat e armatosura të Ukrainës dhe Rusisë do të kërkojnë të rifurnizohen, të riarmatosen dhe të përgatiten për të luftuar pas dimrit, por mbetet të shikojmë se si do të shkojnë gjërat, shtoi ai.

“Në fakt, ne jemi mjaft skeptikë nëse dhe në çfarë mase rusët do të jenë apo nuk do të jenë të gatshëm për kundërsulm. Unë jam më optimist për ukrainasit në këtë hark kohor”, tha ai.

I pyetur për sulmet e vazhdueshme ruse në rrjetin elektrik dhe infrastrukturën tjetër politike, DNI Haynes tha se qëllimi i Moskës është të thyejë pjesërisht vullnetin e ukrainasve për të luftuar.

Ai shtoi se Rusia duket se synon të zvogëlojë aftësinë e Ukrainës për të vazhduar luftën, duke pranuar se ekonomia ukrainase po merr një goditje të rëndë .