Raporti i inteligjencës amerikane: Hakerët e lidhur me qeverinë kineze vodhën miliona dollarë nga Covid

Shërbimi Sekret Federal i SHBA-së ka konfirmuar një zbulim nga rrjeti NBC se hakerat kinezë kanë nxjerrë dhjetëra miliona dollarë që nga viti 2020 , të destinuara për mbështetjen financiare të të prekurve nga pandemia Covid-19.

Sipas NBC,  hakerët e lidhur me qeverinë kineze vodhën të paktën 20 milionë dollarë nga përfitimet e ndihmës nga Covid në SHBA, duke përfshirë kreditë e Administratës së Biznesit të Vogël dhe fondet e sigurimit të papunësisë në më shumë se një duzinë shtetesh.

Vjedhja e fondeve të taksapaguesve nga grupi i hakerëve me bazë në Chengdu, i njohur si APT41 është rasti i parë i mashtrimit pandemik të lidhur me kriminelët kibernetikë të huaj, të sponsorizuar nga shteti, që qeveria amerikane e ka pranuar publikisht, por mund të jetë thjesht maja e ajsbergut, sipas Zyrtarë të zbatimit të ligjit në SHBA dhe ekspertë të sigurisë kibernetike.

Zyrtarët dhe ekspertët, shumica duke folur në kushte anonimiteti për shkak të ndjeshmërisë së temës, thonë se hetimet e tjera federale të mashtrimit pandemik gjithashtu duket se tregojnë përsëri për hakerat e lidhur me shtetin e huaj.

“Do të ishte çmenduri të mendosh se ky grup nuk kishte në shënjestër të 50 shtetet,” tha Roy Dotson, koordinator kombëtar i rimëkëmbjes së mashtrimit pandemik për Shërbimin Sekret, i cili gjithashtu vepron si një ndërlidhës me agjencitë e tjera federale që hetojnë mashtrimin Covid.

Shërbimi Sekret nuk pranoi të konfirmojë shtrirjen e hetimeve të tjera, duke thënë se ka më shumë se 1,000 hetime në vazhdim që përfshijnë aktorë kriminalë ndërkombëtarë dhe vendas që mashtrojnë programet e përfitimeve publike dhe APT41 është “një lojtar i dukshëm”.

Dhe nëse qeveria kineze e drejtoi APT41 për të grabitur fondet e taksapaguesve amerikanë apo thjesht shikonte nga ana tjetër, shumë zyrtarë aktualë dhe ish-SHBA thonë se vetë vjedhja është një zhvillim shqetësues që ngre rrezikun. Një zyrtar i lartë i Departamentit të Drejtësisë e quajti atë “të rrezikshëm” dhe tha se kishte implikime serioze të sigurisë kombëtare.