Pse futbollistët dalin me fëmijë në fushë dhe si zgjidhen ata?

Jemi 100% të sigurt se gjithmonë keni menduar se pse futbollistët hynë në fushë me fëmijë të vegjël, dhe sot albeu.com, në këtë artikull ju sjell përgjigjen.

Hera e parë që fëmijët dolën në fushë ishte një lloj tronditje për tifozët. Ata nuk ishin të sigurt se çfarë të bënin me lojtarët profesionistë të futbollit që ecnin në fushë me fëmijët, ose ndonjëherë të njohur si maskota, pasi nuk ishte diçka që zakonisht bëhej.

Disa nga dukuritë më të hershme të njohura datojnë në finalen e Kupës FA të vitit 1999. 2 djem të vegjël ecën me dy skuadrat më të mira angleze në atë kohë Manchester United dhe Newcastle, nga një për çdo ekip.

Një vit më pas në Kampionatin Evropian 2000, një fëmijë ishte i pranishëm me çdo lojtar.

Trendi shpërtheu shpejt nga viti i parë në tjetrin, dhe ky trend vazhdon edhe sot e kësaj dite. Ka shumë spekulime se pse profesionistët nxjerrin fëmijët në fushë.

Shumë spekulojnë, por ka një përgjigje të qartë për herët e para, se pse kjo prirje vazhdon është për debat.

Në vitin 2001, FIFA bëri një njoftim për partneritetin me UNICEF-in për fushatën e tyre, “Thuaj Po për Fëmijët”. Qëllimi i fushatës ishte “përmirësimi dhe mbrojtja e jetës së fëmijëve” anembanë botës dhe tregimi i “futbollit duke bërë një ndryshim për fëmijët”.

Përpara çdo ndeshje të Kupës së Botës 2002, fëmijët “i çonin lojtarët në fushë të veshur me bluzat “Thuaj Po” të FIFA/UNICEF-it.

Herët e para ishin për shkak të një fushate, por për gati dy dekada që kur fëmijët vazhdojnë të ndjekin ose në disa raste të udhëheqin lojtarët në fushë.

Por pse?

Së pari, paratë. Kjo është e drejtë, prindërit kanë mundësinë të paguajnë që fëmija i tyre të shoqërojë një lojtar përpara një loje.

Është një mënyrë e lehtë për klubet që të fitojnë ca para shtesë duke i dhënë një fëmije mundësinë e jetës.  A është shfrytëzim i fëmijës? Tifozët paguajnë për nënshkrime në disa raste, kështu që në një farë mënyre kjo nuk është ndryshe. Është një fitore e favorshme për të gjithë.

Një tjetër arsye pse fëmijët mund të jenë në fushë është për të mbrojtur lojtarët. Kjo arsye është e diskutueshme, por shumë tifozë besojnë se një lojtar ka më pak gjasa që t’i hidhet diçka nëse një fëmijë është i pranishëm. Sa e vërtetë kjo arsye, spekulohet shumë. Megjithatë ka kuptim. Shumica e njerëzve nuk do të rrezikojnë të godasin një fëmijë.

Si zgjidhen këta fëmijë?

Së pari, varet nga çdo ligë dhe klub nëse lejojnë apo jo maskotat. Është e rrallë, por disa ekipe mund të zgjedhin të mos lejojnë maskotat të dalin me to. Kjo është e rrallë, pasi skuadrat janë më se të gatshme për të marrë një publicitet të mirë.

Është më mirë të kontrolloni me një ekip të caktuar përpara se të filloni të bëni plane për ta bërë një ditë fëmijën tuaj një “nuskë” për ta.

Me këtë rrugëdalje, tradicionalisht ekipet kanë marrëveshje me shkollat ​​lokale ose ekipet e të rinjve që kanë maskota të zgjedhura brenda secilës.

Se si zgjidhet një fëmijë varet nga këto shkolla dhe ekipe. Shumicën e kohës bazohet në aftësinë atletike. Lojtarët më të mirë janë zakonisht zgjedhja e parë. Jo gjithmonë kështu, por ju mund të prisni që kjo të jetë mënyra që ata zgjedhin.

Në nivel ndërkombëtar, ka të ngjarë të gjeni një sponsor kryesor të një konkursi ose organizate që po kërkon në mënyrë aktive për maskotat. Programi McDonald’s Player Escort është shembulli më i mirë i këtyre llojeve të organizatave. Kompania përzgjedh fëmijët për t’u përfshirë në turne të shumta të organizuara nga FIFA.

Shembulli më i zakonshëm është se si Arsenali lejoi anëtarët e paguar të iniciativës së tyre Junior Gunners të plotësonin një formular dhe të futnin një fletë votimi për të qenë maskota e një lojtari në Emirates Cup.

Pagesa që fëmija juaj të jetë “nuskë” është një tjetër mundësi. Megjithëse, ky opsion është i shtrenjtë dhe ndonjëherë bie në një zonë gri.

Për shembull, klube të tilla si Everton ngarkojnë fëmijët që të jenë maskota për ndeshjet më të mëdha të vitit të klubit, pastaj i dhurojnë ato para për bamirësi. Pjesa tjetër e sezonit është falas dhe fëmijët e paprivilegjuar bëhen maskota shumicën e vitit.

Fëmijët e privilegjuar marrin vëmendjen më të madhe me një çmim të lartë, por nga ana tjetër fëmijët e paprivilegjuar ende mund të jenë maskota në lojëra më të vogla falas.

Gjithashtu, përsëri te klube si Arsenali. Ata nuk janë “të lirë” duke pasur parasysh se fëmijët duhet të paguhen anëtarë të ekipeve të të rinjve të lidhur.

Çmimi për të qenë pjesë e një klubi tifozësh të rinj nuk është i krahasueshëm me opsionin e dhurimit. Ka ende një çmim dhe edhe atëherë ata fëmijë nuk janë të garantuar të jenë një “nuskë”./albeu.com


Shtuar 23.11.2022 11:14

koment