Pjesa më e madhe janë shqiptarë, 500 mijë emigrantë kanë hyrë në Britani në 6 muajt e parë të vitit 2022

Emigrimi neto në Mbretërinë e Bashkuar është ngjitur në një gjysmë milioni rekord, i nxitur nga një seri “ngjarjesh të paprecedentë botërore”, duke përfshirë luftën në Ukrainë dhe përfundimin e kufizimeve të bllokimit, sipas Zyrës për Statistikat Kombëtare (ONS).

Sipas Aljazeera, rreth 504,000 njerëz më shumë vlerësohet të jenë zhvendosur në MB sesa u larguan në 12 muajt deri në qershor 2022, duke u rritur ndjeshëm nga 173,000 nga qershori i 2021. Faktorë të tjerë që kontribuojnë në këtë rritje të numrit përfshijnë rivendosjen e refugjatëve afganë, rrugën e re të vizave për shtetasit britanikë nga Hong Kongu dhe studentët që vijnë nga jashtë Bashkimit Evropian.

Një total prej 1.1 milion njerëz ka të ngjarë të kenë emigruar në MB gjatë vitit deri në qershor, 704,000, nga jashtë BE-së dhe kryesisht janë shqiptarë. Në të kundërt, 560,000 njerëz vlerësohet të kenë emigruar nga Britania e Madhe në të njëjtën periudhë, pothuajse gjysma e tyre, 275,000, kthehen në BE.

“Një seri ngjarjesh botërore kanë ndikuar në modelet e migracionit ndërkombëtar në 12 muajt deri në qershor 2022. Të marra së bashku këto ishin të paprecedentë. Këto përfshijnë fundin e kufizimeve të bllokimit në Mbretërinë e Bashkuar, periudhën e parë të plotë pas tranzicionit nga BE, luftën në Ukrainë, zhvendosjen e afganëve dhe rrugën e re të vizave për shtetasit britanikë të Hong Kongut, të cilat të gjitha kanë kontribuar në nivelet rekord. të imigracionit afatgjatë që kemi parë.”-tha Jay Lindop, zëvendësdrejtor i ONS i Qendrës për Migrimet Ndërkombëtare.

Shqetësimet mbi efektin e emigracionit ishin një nga shtytësit kryesorë pas votës së Britanisë për t’u larguar nga BE-ja në 2016, me kryeministrin e atëhershëm David Cameron duke u zotuar në mënyrë të përsëritur për të marrë nivelet neto të migracionit nën 100,000 në vit. Rekordi i mëparshëm për migrimin neto ishte pak më shumë se 330,000 në 2015.

Shifra të veçanta të publikuara nga qeveria britanike të enjten treguan se 33,029 njerëz u zbuluan duke mbërritur me varka të vogla përtej Kanalit midis janarit dhe shtatorit të këtij viti, me 61 për qind e atyre njerëzve që mbërrinin gjatë verës në muajt korrik-shtator.


Shtuar 24.11.2022 16:22

koment