Paralajmërimi i OKB: Banorët e Gazës mund të vdesin nga uria

Programi Botëror i Ushqimit i OKB-së (WFP) thotë se pothuajse e gjithë popullsia 2 milionëshe e Gazës ka nevojë të dëshpëruar për ndihmë ushqimore, duke paralajmëruar se civilët po përballen me mundësinë e menjëhershme të urisë.

Asnjë furrë buke e WFP nuk funksionon më për shkak të mungesës së karburantit dhe vetëm një e katërta e dyqaneve ushqimore janë të hapura, thotë agjencia.

Sasitë e vogla të ushqimeve të disponueshme në dyqane shiten me çmime alarmante.

Mungesa e karburantit dhe energjisë elektrike do të thotë se gatimi është bërë i pamundur për shumë njerëz. Disa hanë ushqime të konservuara, por disa po mbijetojnë me çfarëdo përbërësish të papërpunuar që mund të gjejnë, duke përfshirë qepët dhe patëllxhanët e papërpunuar, thotë WFP.

“Furnizimet me ushqim dhe ujë praktikisht nuk ekzistojnë në Gaza dhe vetëm një pjesë e asaj që nevojitet po arrin përmes kufijve.”

“Me afrimin e shpejtë të dimrit, strehëzat e pasigurta dhe të mbipopulluara dhe mungesa e ujit të pastër, do të bëjë që civilët të përballen me mundësinë e menjëhershme të vdekjes nga uria”, nga Cindy McCain drejtoresha ekzekutive e WFP.

“Nuk ka asnjë mënyrë për të përmbushur nevojat aktuale të urisë me një pikë kufitare operacionale,” tha McCain, duke kërkuar që të hapet një pikë tjetër aksesi për ndihmën.

OKB-ja ka thënë se nuk është në gjendje të përdorë një vendkalim në dispozicion, në Rafah, për të ofruar ndihma sot për shkak të mungesës së karburantit dhe lidhjeve telefonike./albeu.com


Shtuar 17.11.2023 11:34

Tags: , ,