OBSH: Pandemia globale e koronavirusit mund të ishte parandaluar

Pandemia e Covid ishte një katastrofë e parandalueshme që mund të evitonte miliona jetë të humbura nëse bota do të kishte reaguar më shpejt, sipas një paneli të pavarur të nivelit të lartë, i cili kastaton udhëheqësit globalë dhe bën thirrje për ndryshime të mëdha për ta sjellë atë në fund dhe për ta siguruar atë nuk mund të ndodhë përsëri.

Raporti i panelit, i kryesuar nga ish-kryeministrja e Zelandës së Re, Helen Clark dhe Ellen Johnson Sirleaf, ish-president i Liberisë, gjeti “lidhje të dobëta në çdo pikë të zinxhirit”.

Sipas Guardian, ai tha që përgatitja ishte jokonsistente dhe e pafinancuar, sistemi i alarmit shumë i ngadaltë dhe shumë i butë, ndërsa Organizata Botërore e Shëndetësisë ishte e dobët. Ajo arriti në përfundimin se përgjigja kishte përkeqësuar pabarazitë.

“Udhëheqja politike globale mungoi,“- tha raporti.

Clark e përshkroi shkurtin e vitit 2020 si një muaj të mundësive të humbura për të shmangur një pandemi, pasi kaq shumë vende zgjodhën të prisnin dhe të shihnin.

“Situata në të cilën gjendemi sot mund të ishte parandaluar. Një shpërthim i një patogjeni të ri, Sars CoV-2 u bë një pandemi katastrofike që tani ka vrarë më shumë se 3.25 milion njerëz dhe vazhdon të kërcënojë jetën dhe jetesën në të gjithë botën. Kjo është për shkak të një morie dështimesh, boshllëqesh dhe vonesash në gatishmëri dhe përgjigje. Kjo ishte pjesërisht për shkak të dështimit për të mësuar nga e kaluara. ”- tha Sirleaf.

Raporti u porosit nga drejtori i përgjithshëm i OBSH-së me nxitjen e vendeve anëtare, të cilët thirrën në Asamblenë Botërore të Shëndetit në maj të vitit të kaluar për një rishikim të paanshëm të asaj që ndodhi dhe asaj që mund të mësohet nga pandemia.

Paneli bën thirrje për ndryshime rrënjësore për të sjellë krerët e shteteve së bashku për të mbikëqyrur përgatitjet pandemike, duke siguruar që financat dhe mjetet që nevojiten bota të jenë në vend. Ata duan një OBSH më të shpejtë dhe me burime më të mira. Dhe ata duan një angazhim tani nga udhëheqësit e vendeve të pasura për të furnizuar vaksinat për pjesën tjetër të botës.

Raporti thotë se kinezët zbuluan dhe identifikuan virusin e ri menjëherë kur u shfaq në fund të vitit 2019 dhe dha paralajmërime që duhej të ishin marrë parasysh.

”OBSH u pengua dhe nuk u ndihmua nga rregulloret dhe procedurat ndërkombëtare të shëndetit”,– tha Clark.

Çdo ditë ka rëndësi, tha paneli, i cili beson se emergjenca mund të ishte deklaruar deri më 22 janar, në vend të 30 janarit, siç ndodhi. Gjatë “muajit të humbur” të shkurtit, vendet duhet të ishin përgatitur. Disa vuajtën dhe kanë vuajtur shumë më pak se ata që nuk kanë vuajtur. “Vendet me ambicie për të përmbajtur dhe ndaluar në mënyrë agresive përhapjen kurdo dhe kudo që të ketë treguar kanë treguar se kjo është e mundur,” thotë raporti.

Raporti rekomandon krijimin e një “këshilli global të kërcënimeve shëndetësore”, që do të drejtohet nga krerët e shteteve, për të mbajtur vëmendjen ndaj kërcënimeve të pandemive midis emergjencave dhe për të siguruar veprime kolektive.

Ai bën thirrje për një sesion të posaçëm të asamblesë së përgjithshme të KB më vonë këtë vit për të rënë dakord për një deklaratë politike. OBSH duhet të ketë më shumë pushtet dhe më shumë fonde, ndërsa drejtorët rajonalë të saj dhe drejtori i përgjithshëm duhet të shërbejnë vetëm për një mandat të vetëm shtatë vjet.

 

 


Shtuar 12.05.2021 19:58