“Nuk ka më azil për ata që kalojnë La Manche”, ministrja britanike: Emigrantët që kapen me gomone do dërgohen në Afrikë

Ministrja Brendshme britanike, është zotuar të ndalojë anijet e vogla që kalojnë Kanalin dhe të gjejë një mënyrë për të “funksionuar skemën e Ruandës”.

Suella Braverman, në fjalimin e saj të parë në këtë detyrë, mori një ovacion të fortë në konferencën e Partisë Konservatore pasi premtoi se do të ndalonte kalimet e paligjshme të emigrantëve.

“Duhet të ndalojmë anijet që kalojnë Kanalin. Kjo ka vazhduar për një kohë të gjatë. Por unë duhet të jem e drejtë me ju, nuk ka zgjidhje të shpejta. Problemi është kronik. Bandat e organizuara kriminale po u shesin një gënjeshtër mijëra njerëzve. Shumë po mbyten në Kanal. Shumë po largohen nga një vend i sigurt si Franca dhe po abuzojnë me sistemin tonë të azilit”-tha Braverman.

Zonja Braverman tha gjatë konferencës në Birmingham se do të punojë ngushtë me Francën “për të përfituar më shumë nga partneriteti ynë” si në bregdetin francez ashtu edhe “më tej në rrjedhën e sipërme” kundër bandave kriminale që kontrabandojnë njerëz.

Ky njoftim u prit me një ovacion të madh nga publiku dhe e shtyu atë të thoshte se nuk kishte mbaruar ende.

Sekretari i Brendshëm shtoi se për të parandaluar migrimin e paligjshëm “ne duhet të gjejmë një mënyrë për ta bërë skemën e Ruandës të funksionojë”.

Ajo goditi Gjykatën Evropiane të të Drejtave të Njeriut (GJEDNJ) duke shkelur Gjykatën e Lartë të Mbretërisë së Bashkuar, kështu që fluturimi i parë i dëbimit i qeverisë në Ruanda nuk ishte në gjendje të ngrihej.

Paraardhësi i saj, Priti Patel, nisi skemën për të dërguar emigrantët, të cilët erdhën në Mbretërinë e Bashkuar nëpërmjet varkave të vogla në Kanal, në Ruandë në një partneritet me vendin afrikan.

Por asnjë fluturim nuk është larguar ende nga MB për shkak të vendimeve të GJEDNJ, me zonja Braverman duke thënë: “Ne duhet të rimarrim kontrollin”.