Njihuni me disa nga përfitimet shëndetësore të shegës

Shegët janë të ulëta në kalori dhe yndyra, por të larta në fibra, vitamina dhe minerale.

Përfitimet përfshijnë antioksidantë, shëndetin e zemrës, shëndetin e traktit urinar, qëndrueshmërinë ndaj ushtrimeve dhe më shumë.

Janë fruta të rrumbullakëta, të kuqe që përmbajnë një pjesë të brendshme të bardhë që është e mbushur me fara të ngrënshme krokante e të lëngshme.

Të mbushura me lëndë ushqyese

Në përgjithësi, shegët janë të ulëta në kalori dhe yndyra, por të larta në fibra, vitamina dhe minerale.

Në vijim janë të dhënat për një shegë mesatare:

Kalori: 234

Proteina: 4.7 g

Yndyra: 3.3 g

Karbohidrate: 52 g

Fibra: 11.3 g

Vitamina C: 32 për qind e vlerës ditore (DV)

Folate: 27 për qind e DV

Magnezi: 8 për qind e DV

Fosfor: 8 për qind e DV

Kaliumi: 13 për qind e DV

Informacioni ushqimor për shegën ndryshon nga ai i lëngut të shegës, i cili nuk do të sigurojë shumë fibra ose vitaminë C.

Të pasura me antioksidantë

Antioksidantët janë përbërës që ndihmojnë në mbrojtjen e qelizave të trupit nga dëmtimi i shkaktuar nga radikalet e lira. Sasi të larta të radikaleve të lira mund të jenë të dëmshme dhe të kontribuojnë në një sërë sëmundjesh kronike.

Shegët janë të pasura me antioksidantë dhe komponime polifenolike, duke përfshirë punicalaginat, antocianinat dhe taninat e tretshme në ujë. Marrja e antioksidantëve nga frutat, si shega, është një mënyrë e shkëlqyer për ta mbështetur shëndetin e përgjithshëm dhe për t’i parandaluar sëmundjet.


Shtuar 3.10.2023 07:34