Miliarderët po përgatiten për “apokalipsin”, kanë porositur rezidenca nëntokësore për t’u mbrojtur nga sulmet bërthamore

Teksa lufta në Ukrainë po vijon që prej 24 shkurtit të këtij viti, duket se mundësia e përdorimit të armëve bërthamore është ekzistente.

Kjo do të sillte shkatërrim total për jetën në tokë, pasi arsenali bërthamor që vendet kanë në zotërim, është mjaft i madh.

Por nga ana tjetër, duket se super-miliarderët po përgatiten për çdo situatë, pasi kanë porositur rezidenca nëntokësore për t’u mbrojtur nga një sulm i tillë.

Një firmë zvicerane që furnizon rezidenca të fortifikuara nëntokësore ka zbuluar bunkerët e saj të rinj L’Heritage – për individët me pasuri jashtëzakonisht të lartë neto që duan të kalojnë apokalipsin e lagur në luksin me të cilin janë mësuar.

Kompania, Oppidum, porositi arkitektin francez Marc Prigent për të projektuar banesat e mëdha nëntokësore për “kohë të paprecedenta”, ku secila ofron një hapësirë minimale prej 10,000 metrash katrorë.

Rezidencat mund të personalizohen sipas shijeve të pronarit dhe mund të përfshijnë objekte shtesë si një garazh shumë i madh, një galeri private arti, sallone takimesh, një kopsht të brendshëm dhe madje edhe një banjë dhe një pishinë private, sipas Robb Report.

Rezidencat kanë dy sisteme të pavarura të filtrimit të ajrit – një njësi kryesore për funksionimin në kohë paqeje, e cila siguron ajër të pastër për një kohë të pacaktuar, dhe një sistem më të avancuar të filtrimit të ajrit dytësor që mund të mbrojë kundër ndotësve të ajrit qoftë të radioaktivëve, kimikë, biologjikë ose me origjinë bërthamore, sipas faqes së internetit.

Nëse lind nevoja, rezerva unike e ajrit me presion të lartë dhe qarkullimi i brendshëm i Oppidum siguron një nivel të mjaftueshëm oksigjeni në ndërtesë dhe në të njëjtën kohë ruan një presion të tepërt për të siguruar izolim absolut hermetik dhe gaz të mjedisit të brendshëm.

Filtrimi i ajrit përfshin një sistem heqjeje CO2 për të siguruar ajër të frymëmarrjes kur nuk ka furnizim të mjaftueshëm ose mungesë të ajrit të pastër në ndërtesë. Nëse është e nevojshme, furnizimi ndihmës i lidhur me heqjen e CO2 do të sigurojë një nivel të mjaftueshëm oksigjeni.

Struktura kryesore është betoni i armuar i projektuar për ngarkesa statike dhe dinamike, valë shpërthimi ose goditjeje, sizmicitet dhe faktorë të tjerë, dhe strehëzat madje mund të projektohen në nivelin më të lartë të mbrojtjes të NATO-s.