Kujdes me emocionet negative, kanë një efekt të madh në shëndetin tuaj

Emocionet negative të vazhdueshme ose dërrmuese mund të ndikojnë shumë në shëndetin tonë të përgjithshëm. Nivelet kronike ose të rritura të stresit bëjnë që trupat tanë të lëshojnë në mënyrë të vazhdueshme të njëjtat hormone që nxisin reflekset e mosreagimit ose kundërpërgjigjes.

Disa nga përgjigjet fiziologjike mund të përfshijnë uljen e oreksit, ngadalësimin e funksioneve trupore, djersitjen, zvogëlimin e nevojës për gjumë dhe një ritëm më të shpejtë ose më të ngadalë të zemrës. Rritja e adrenalinës dhe rritja e ndjeshmërisë ndaj stimujve gjithashtu mund të çojë në ankth, ndjesi të mbingarkesës dhe nervozizëm.

Nivelet e vazhdueshme, kronike të stresit dhe emocioneve negative mund të kontribuojnë në:

– Presion të lartë të gjakut

– Sëmundje të zemrës

– Dehidratim

– Pagjumësi

– Sistem imunitar të kompromentuar

– Diabet

– Probleme me tretjen

Për më tepër, stresi mund të çojë në tension dhe dhimbje të muskujve, të shkaktojë kequshqyerje nga ulja e oreksit dhe ta bëjë më të vështirë që trupi të rimarrë veten. Këto kushte jo vetëm që janë të këqija për shëndetin tuaj, por ato mund të ndikojnë shumë në cilësinë e jetës tuaj.

Si të përballeni me emocionet negative

Ekzistojnë një numër strategjish për përballimin e emocioneve negative. Kjo përfshin:

– Mos i zmadhoni gjërat duke i kaluar ato herë pas here në mendjen tuaj.

– Mundohuni të jeni të arsyeshëm – pranoni që ndjenjat e këqija herë pas here janë të pashmangshme dhe mendoni mënyra për ta bërë veten të ndiheni më mirë.

– Relaksohuni – përdorni aktivitete të këndshme si leximi, ecja ose biseda me një mik.

– Mësoni – vini re se si pikëllimi, humbja dhe zemërimi ju bëjnë të ndiheni dhe cilat ngjarje i shkaktojnë këto ndjenja, në mënyrë që të përgatiteni paraprakisht.

– Ushtrimi – aktiviteti aerobik ul nivelin tuaj të kimikateve të stresit dhe ju lejon të përballoni më mirë emocionet negative.

Lëreni të kaluarën – kujtimi i vazhdueshëm i ngjarjeve negative ju vjedh të tashmen dhe ju bën të ndiheni keq.

Shtuar 26.07.2022 23:10