“Koha po mbaron në Mariupol”, Kryqi i Kuq bën paralajmërimin

Kryqi i Kuq u ka kërkuar të gjitha palëve në konfliktin në Ukrainë që të arrijnë një marrëveshje për ndihmën humanitare, duke paralajmëruar se “koha po mbaron” në Mariupol.

“Ne u bëjmë thirrje të gjitha palëve të përfshira në luftime që të vendosin imperativat humanitare në radhë të parë”, tha Peter Maurer, president i Komitetit Ndërkombëtar të Kryqit të Kuq.

“Njerëzit në Mariupol kanë duruar një makth. Kjo duhet të ndalet tani. Siguria e tyre dhe aksesi i tyre në ushqim, ujë dhe strehim duhet të garantohet.”

Pensionistët dhe fëmijët njësoj, si dhe stafi i KNKK-së, po strehohen në bodrumet e pa ngrohura në Mariupol, ku trupat e të vdekurve ishin ndotur në qendër të qytetit, tha një deklaratë nga ICRC – duke përshkruar vuajtjet njerëzore në qytetin port si “të pamasë”.

Organizata bamirëse bëri thirrje për një “marrëveshje konkrete, të saktë, vepruese” që do të zbatohej “pa vonesë” në mënyrë që civilët të mund të arrijnë sigurinë – dhe u kërkoi forcave ushtarake të respektojnë armëpushimin dhe t’u japin banorëve kohë për t’u larguar.

Ai u bëri thirrje të dyja palëve “të respektojnë të drejtën ndërkombëtare humanitare” dhe të mos synojnë infrastrukturën civile, spitalet apo personelin mjekësor.

“Historia do të shikojë me tmerr atë që po ndodh tani në Mariupol, nëse palët nuk arrijnë marrëveshje sa më shpejt që të jetë e mundur”, përfundon deklarata.