“Ka shanse për një dhjetor shumë të ftohtë”, paralajmërojnë ekspertët evropianë të klimës

Ekziston një “shans më i lartë se zakonisht” që Evropa të përjetojë një ftohje të madhe të motit përpara periudhës së Krishtlindjeve. Kjo sipas një parashikimi të ri të motit me rreze të gjatë të prodhuar nga autoritetet kryesore ndërkombëtare të klimës. Paralajmërimi vjen pasi vendet evropiane po mbushin depozitat e tyre, duke shpresuar të kalojnë sezonin me sa më pak kosto që të jetë e mundur.

“Mundësia e një të ftohti të acartë këtë vit – me shumë gjasa në dhjetor – mbetet shumë reale. Parashikimi i motit të dimrit në fillim të vjeshtës është i mbushur me pasiguri dhe faktorët kryesorë që mund të ndikojnë në kushtet atmosferike – veçanërisht në janar dhe shkurt,”- tha për POLITICO, Carlo Buontempo, drejtor i Shërbimit të Ndryshimeve Klimatike Copernicus në Qendrën Evropiane për Parashikimet e Motit (ECMWF).

Por qeveritë evropiane që po përgatiten për dimrin e parë të krizës energjetike duhet të jenë gjithsesi vigjilente.

“Po dalim nga një verë e ngrohtë. Ne e dimë se dimrat po bëhen më të butë. Kështu që ne mund të jemi të prirur të mendojmë se do të jetë një dimër i butë dhe nuk duhet të shqetësohemi. Por mund të përballemi edhe me ekstremin tjetër,”-shtoi Buontempo.

Një goditje e ftohtë ajri ndodh kur presioni i lartë i vazhdueshëm çon në erëra “anormale” lindore dhe temperatura më të ftohta në Evropë. Aktualisht, kushtet klimatike tregojnë se gjasat që një ngjarje e tillë të ndodhë janë pak më të larta se zakonisht.


Shtuar 14.10.2022 20:18