Ishte zhdukur në vitin 1980, “rikthehet” lija e majmunit

Një prej sëmundjeve të rrezikshme të shekullit të kaluar duket se është rikthyer sërish.

Bëhet fjalë për të ashtuquajturën Lija e Majmunit, ku kohët e fundit një person në Angli është diagnostikuar me një infeksion të rrallë viral, e që besohet se bëhet fjalë pikërisht për këtë sëmundje.

Ky rast besohet se ka lidhje me një udhëtim në Afrikën Perëndimore, njoftuan autoritetet shëndetësore të këtij vendi.

Agjencia e Sigurisë Shëndetësore e Mbretërisë së Bashkuar (UKHSA) tha në një deklaratë se një person që kishte udhëtuar së fundi në Nigeri po trajtohej në Fondacionin e Guy’s dhe St Thomas NHS në Londër, sipas Reuters.

“Është e rëndësishme të theksohet se lija e majmunëve nuk përhapet lehtësisht tek njerëzit dhe se rreziku i përgjithshëm për publikun e gjerë është shumë i ulët”, tha Colin Broën, drejtor i infeksioneve klinike dhe të reja në UKHSA.

Lija është një infeksion i rrallë viral i ngjashëm me linë e njeriut, i cili u zhduk në vitet 1980.

Ata janë shumë më të butë se lija dhe shumica e njerëzve të infektuar shërohen brenda pak javësh, në raste të rralla mund të jenë fatale.