I konsumoni çdo ditë, këto janë ushqimet që dobësojnë sistemin imunitar

Ndërsa disa ushqime dihet se mbështesin imunitetin tuaj, të tjerët mund ta dëmtojnë atë.

Ashtu si një superhero mitik, sistemi juaj imunitar vazhdimisht kontrollon dhe mbron veten kundër çdo kërcënimi, si viruset ose bakteret, dhe merr masa nëse sëmureni për të ndihmuar trupin të kapërcejë infeksionin sa më shpejt të jetë e mundur.

Pandemia e paprecedentë e Covid-19 na ka ndihmuar të kuptojmë se sa e rëndësishme është të qëndrojmë në formë dhe ndërkohë që nuk ka ushqim që bën mrekulli, por dieta juaj në tërësi mund të luajë një rol të rëndësishëm në mbështetjen e saj.

Cilat ushqime e dobësojnë sistemin imunitar?

Një dietë e pasur me fibra dhe yndyrna të mira siguron sasi të mjaftueshme të ushqyesve thelbësorë si vitaminat A, E, C, D, zink dhe hekur dhe mund të mbështesë në mënyrë optimale sistemin tuaj imunitar.

Megjithatë, një dietë pa to dhe e pasur me sheqerna të shtuara dhe yndyra të ngopura mund të dobësojë imunitetin tuaj.

Për ta ndihmuar atë të performojë sa më mirë, ushqimet që do të ishte mirë të shmangeshin përfshijnë:

Karbohidratet e rafinuara

Meqenëse shumica e qelizave tuaja imune banojnë brenda indit limfoid që mbulon zorrën, është e rëndësishme të kufizoni karbohidratet e rafinuara, të cilat në përgjithësi janë “të larta” në sheqer dhe me mungesë të fibrave, të cilat janë shumë të dobishme për shëndetin e zorrëve.

Sipas hulumtimit të publikuar në Alergy, fibrat dietike mbështesin sistemin imunitar në dy mënyra të ndryshme.

Fillimisht, një barrierë e shëndetshme e zorrëve vepron si një mekanizëm kryesor mbrojtës kundër baktereve dhe viruseve në ushqimin që hani. Së dyti, bakteret e zorrëve prodhojnë acide yndyrore me zinxhir të shkurtër (SCFA) duke fermentuar fibrat në ushqimin tuaj. Këto ndihmojnë në rregullimin e funksionit të qelizave tuaja imune në mënyrë që ato të funksionojnë siç duhet kur përballen me një kërcënim viral ose bakterial.

Pijet me sheqer

Dihet se sasitë e tepërta të sheqerit të shtuar nuk janë të mira për shëndetin. Marrja e tepërt e sheqerit, veçanërisht përmes pijeve, mund të ndikojë negativisht në trup dhe të kontribuojë në një sistem imunitar të dobësuar.

Sipas një rishikimi të botuar në Human Immunology, marrja e tepërt e fruktozës ndryshon përbërjen e mikroflorës së zorrëve. Nivelet e larta të sheqerit në gjak mund të ndryshojnë gjithashtu përshkueshmërinë e zorrëve, duke kontribuar në inflamacion kronik.

Ushqimet e skuqura

Ushqimet e skuqura kanë produkte përfundimtare të glikacionit të avancuar më të lartë (AGEs). Këto komponime mund të shfaqen gjatë gatimit, veçanërisht në temperatura të larta si p.sh. skuqja.

Provat, të tilla si një artikull shkencor i botuar në Nutrients, thonë se AGE-të mund të shoqërohen me rritjen e inflamacionit dhe një pengesë më të dobët të zorrëve që mund të ndikojë në sistemin tuaj imunitar.