Është i sigurt për konsum, SHBA: Amerikanët mund të hanë mish të rritur në laborator

Qeveria amerikane ka hapur rrugën që amerikanët të jenë në gjendje të hanë mish të rritur në laborator, pasi autoritetet vlerësuan se një produkt mishi që rrjedh nga qelizat shtazore ishte i sigurt për konsum njerëzor.

Administrata amerikane e ushqimit dhe barnave (FDA) do të lejojë një kompani kaliforniane të quajtur Upside Foods të marrë qeliza të gjalla nga pulat dhe më pas t’i rrisë ato në një mjedis të kontrolluar laboratorik për të prodhuar një produkt mishi që nuk përfshin therjen aktuale të asnjë kafshe.

FDA tha se është gati të miratojë shitjen e mishit tjetër të rritur në laborator, duke deklaruar se është “e angazhuar në diskutime me firma të shumta” për të bërë të njëjtën gjë, duke përfshirë kompanitë që duan të kultivojnë ushqim deti nga qelizat e jetës detare.

“Bota po përjeton një revolucion ushqimor dhe administrata amerikane e ushqimit dhe barnave është e përkushtuar të mbështesë inovacionin në furnizimin me ushqime”, tha Robert Califf, komisioneri i FDA.

Me Singaporin aktualisht i vetmi vend në të cilin produktet e mishit të rritura në laborator u shiten ligjërisht konsumatorëve, miratimi i SHBA mund të hapë portat për një treg të ri ushqimor që mbështetësit thonë se është më efikas dhe miqësor ndaj mjedisit sesa blegtoria tradicionale.

Upside Foods, e cila më parë njihej si Memphis Meats, mbledh qelizat nga indet e kafshëve dhe më pas rrit mishin e ngrënshëm në bioreaktorë. Kompania tha se mishi i rritur është identik me mishin e rritur në mënyrë konvencionale.

Do të duhen ende disa muaj përpara se mishi i rritur në laborator të vërshojë supermarketet amerikane çdo produkt do të duhet të miratohet nga rregullatorët dhe Upside Foods ende duhet të marrë miratimin e departamentit amerikan të bujqësisë për sipërmarrjen e tij./albeu.com


Shtuar 18.11.2022 09:34