Dy faktorët që përkeqësojnë simptomat e Covid-19

Ka shumë njerëz që janë të infektuar me koronavirus, por e kalojnë infeksionin lehtë, pa simptoma të rënda dhe të vazhdueshme. Megjithatë janë dy faktorë që mund të ndikojnë në ashpërsinë e simptomave dhe duhen marrë seriozisht.

Që nga fillimi i pandemisë e deri më sot, dihet se mosha dhe obeziteti shoqërohen me pasoja të rënda negative te pacientët me COVID-19. Megjithatë, ajo që nuk është sqaruar ende është nëse mosha dhe obeziteti janë faktorë rreziku për simptoma të lehta, por më të rënda të koronavirusit, raporton alebu.com.

Në një studim të ri të botuar në “Influenza and Other Respiratory Viruses”, shkencëtarët thonë se të qenit mbipeshë dhe obez mund të ndikojë në të vërtetë simptomat te pacientët me një infeksion të lehtë koronavirus.

Studiuesit regjistruan 522 pjesëmarrës nga qershori 2020 deri në janar 2021, nga të cilët 470 (85.1%) ishin pozitivë për SARS-CoV-2. Nga këta, 261 (55.5%) ishin të rritur mbi 18 vjeç, 61 (13%) ishin adoleshentë 12-17 vjeç dhe 148 fëmijë (31.5%) nën 12 vjeç. Fëmijët u zbuluan se kishin më pak simptoma që zgjasin më pak ditë sesa adoleshentët dhe të rriturit, raporton albeu.com

Gjithashtu, 300 (63.8%) e pjesëmarrësve u klasifikuan si mbipeshë ose obezë, sipas Indeksit të Masës Trupore (BMI). Këta njerëz vuanin më shumë simptoma sesa njerëzit me peshë normale, të cilat kishin kollë dhe gulçim. Gjithashtu, njerëzit mbipeshë ose obezë kishin më shumë gjasa të ishin simptomatikë të COVID-19 dhe të ruanin simptomat e frymëmarrjes për një periudhë më të gjatë kohore se të tjerët.

Studiuesit vlerësuan gjetjet duke parë gjendjen shëndetësore të të rriturve, adoleshentëve dhe fëmijëve që u diagnostikuan me virusin SARS-CoV-2 pa u shtruar në spital. Prandaj, u zbulua se adoleshentët dhe të rriturit që ishin mbipeshë ose obezë përjetuan më shumë simptoma, dhe veçanërisht simptoma të frymëmarrjes si kolla dhe gulçim, krahasuar me pacientët e tjerë./albeu.com


Shtuar 30.10.2021 08:38