Dokumentet e kapura zbulojnë planin e Putinit para pushtimit, donte të aneksonte Ukrainën deri në gusht

Një institut britanik i mbrojtjes dhe sigurisë ka zbuluar detaje të planit para pushtimit të Moskës për Ukrainën, bazuar në dokumentet e kapur ruse të nënshkruara me sa duket nga Vladimir Putin.

Sipas Skynews, Rusia kishte planifikuar të merrte Ukrainën për 10 ditë dhe ta aneksonte atë deri në gusht të këtij viti, tha Instituti Mbretëror i Shërbimeve të Bashkuara për Studimet e Mbrojtjes dhe Sigurisë(RUSI). Sipas mendimit të lidhur me Ushtrinë Britanike, vetëm një grup i vogël zyrtarësh rusë ishin në dijeni të shkallës së plotë të planeve.

Ai tha se edhe nënkryetarët e degëve brenda ushtrisë ruse nuk ishin në dijeni të planit për të pushtuar dhe pushtuar Ukrainën deri disa ditë para fillimit të pushtimit, dhe njësitë ushtarake taktike nuk morën urdhra deri disa orë më parë.

Dokumentet zbuluan gjithashtu se Rusia planifikonte të pushtonte termocentralet e Ukrainës, fushat ajrore, furnizimet me ujë, bankën qendrore dhe parlamentin dhe se shërbimet speciale ruse kishin për detyrë të vrisnin udhëheqjen ukrainase.

Komuniteti i inteligjencës së Ukrainës beson gjithashtu se Rusia planifikoi të përdorte njësitë ajrore bjelloruse për të kapur termocentralet bërthamore Rivne dhe Khmelnytsky.

Plani i pushtimit thuhet se detajonte komplote për të kapur termocentralet bërthamore të Ukrainës me qëllim që të strehohen trupat ruse, të fitohet kontrolli mbi sistemin energjetik të vendit dhe të shantazhojë potencialisht vendet evropiane me rrezikun e ndotjes nga rrezatimi.

“Rusia planifikoi të fillonte pushtimin me një fushatë masive raketore dhe sulmesh ajrore kundër objektivave ushtarake ukrainase”, tha në një deklaratë RUSI.

Ata shtuan se Moska nuk do të synojë infrastrukturën kritike si termocentralet dhe hekurudhat, sepse këto ishin kyçe për planet e saj për të pushtuar vendin.