Deputeti ukrainas: Rusia po përpiqet të “vrasë” Mariupolin nga uria

Dmytro Gurin, një anëtar i parlamentit ukrainas i cili është nga Mariupoli, thotë se beson se Rusia po përpiqet të “vdesë “ qytetin për të detyruar dorëzimin e tij.

Ukraina ka refuzuar një afat kohor nga Rusia për forcat e saj për të ndaluar luftimet në qytetin port të rrethuar, duke thënë se nuk mund të bëhet fjalë për dorëzimin e armëve nga ushtarët. Gurin ka thënë se qyteti, ku rreth 300,000 njerëz janë të bllokuar, nuk do të dorëzohet.

“Rusët nuk hapin korridoret humanitare, nuk i lënë autokolonat humanitare të hyjnë në qytet”, thotë ai.

“Ne e shohim qartë tani se qëllimi i rusëve është të fillojnë të [krijojnë] urinë [në qytet] për të forcuar pozicionin e tyre në procesin diplomatik, dhe nëse qyteti nuk dorëzohet dhe qyteti nuk do të dorëzohet.”

Gurin thotë se ekipet ende nuk janë në gjendje të pastrojnë rrënojat e një teatri, për të cilin zyrtarët ukrainas thonë se u bombardua nga Rusia të mërkurën e kaluar. Qindra njerëz besohet se mbeten të bllokuar në bodrumin, i cili i rezistoi sulmit. Moska mohon të ketë shënjestruar ndërtesën.

“Shërbimet nuk mund t’i pastrojnë këto rrënoja sepse bombardimet nuk ndalojnë kurrë. Është vërtet e rrezikshme,” thotë ai.

Gurin nuk mund të jepte një vlerësim se sa njerëz kishin arritur të largoheshin nga zona pasi “ne nuk kemi lidhje me Mariupolin”.