Çfarë ndikimi do të ketë ndalimi i naftës ruse nga BE-ja?

Evropa i ka paguar Moskës një çerek miliardë dollarë në ditë për naftë, duke ndihmuar në financimin e një lufte brutale në pragun e saj.

Por sa ndikim do të kishte në fakt ndërprerja e këtyre blerjeve?

Rritja e çmimeve ka bërë që Rusia mund të bëjë në total 180 miliardë dollarë shitje të naftës së saj të papërpunuar jashtë vendit, siç është, mjaftueshëm për të financuar më shumë se gjysmën e buxhetit federal të vendit.

Por nga karburanti i rrugëve te ngrohja, Evropa përbën rreth 60% të eksporteve të naftës të Rusisë, nuk do të ishte e lehtë të kompensohej humbja e kësaj.

Kina është klienti më i madh i vetëm i Rusisë, por ajo përbën vetëm një të pestën e eksporteve.

Ka raporte të blerësve nga India dhe Kina që blejnë naftë ruse me zbritje, por edhe kjo nuk do të mbyllë mungesën në shitje.

Dhe ndërsa Evropa largohet nga nafta ruse, mund të ketë paqëndrueshmëri më të madhe të çmimeve. Kremlini mund ta gjejë veten, për ironi, duke përfituar më shumë nga çdo fuçi nafte që i shet Evropës, të paktën në afat të shkurtër./Marrë nga BBC, albeu.com