Banka e Shqipërisë: Synojmë ta ulim inflacionin në 3%

Shqipëria po synon që të ulë sa më shumë inflacionin, i cili aktualisht është 4.6%. Parashikimin për një ulje deri në 3% e ka dhënë vetë zv.guvernatorja e Bankës së Shqipërisë, Luljeta Minxhozi.

Nëse parashikimet dhe synimet shkojnë siç duhet, atëherë Shqipëria mund të ketë inflacionin më të ulët në Europë.
Madje ai nuk do të jetë më shumë se 3%.

Kjo të paktën po pretendohet të arrihet brenda një kohë të shkurtër, sipas zv.guvernatores së Bankës së Shqipërisë, Luljeta Minxhozi.

“Qëllimi ynë është që inflacioni të ulet deri në 3%”, deklaroi ajo në “Samitin Rajonal të Guvernatorëve, ministrave të Financave dhe drejtorëve të Administratës Tatimore”, që po mbahet në
Budva të Malit të Zi.

Ajo ka thënë se si çdo shtet në botë, edhe Shqipëria është prekur nga inflacioni dhe rritja e madhe e çmimeve.

“Edhe ne jemi prekur nga inflacioni. Ne tani jemi me 4.6%. Mirëpo, jemi më mirë se shumë vende të rajonit. Por, edhe siç e thashë më herët, synimi ynë është që ai të ulet, madje deri në 3%”.
Znj. Minxhozi ka renditur edhe sfidat me të cilat është ballafaquar shteti në vitet e fundit.

“Shqipëria ka pasur disa vite të rënda. Jemi prekur nga tërmeti, ku janë shkaktuar dëme të mëdha në shumë qytete. Po ashtu edhe nga Covid jemi prekur, si çdo shtet i botës dhe së fundmi edhe me luftën në Ukrainë, që ka pasur ndikim në ekonomi”.

Në këtë Samit, që ka nisur sot dhe do të vazhdojë deri të martën, janë duke u diskutuar tema të ndryshme për ekonominë e shteteve. Ndër këto tema është folur edhe për papunësinë, mungesën e fuqisë punëtore e rritjen e pagave.

Zv.guvernatorja Minxhozi ka thënë se si është Shqipëria tani në këto pika.

“Siç thuhet ‘djalli fshihet në detaje’, dhe këtë e kemi bërë edhe ne, dhe kjo ka ndikuar edhe tek inflacioni i ulët. Ka pasur shumë detaje e punë që kjo të arrihet. Por, kemi edhe papunësinë e vogël.

Shkalla e jonë e papunësisë është më e ulëta në 20 vitet e fundit. Tregu ynë i punës shumë i ashpër. Kemi edhe mungesë të fuqisë punëtore, rinia po synon Europën, mirëpo ne dhe Qeveria jemi duke punuar që ata të mos ta lënë vendin”

Në lidhje me normat e reja të interesave te kreditë që pritet të hyjnë në fuqi nga qershori në shumë vende të Europës, znj. Minxhozi ka thënë se ende nuk kanë marrë një vendim konkret.

“Nuk kemi vendosur ende a do të rriten normat e interesit gjatë muajit qershor. Tani për tani, jemi duke bërë një rritje të pagës për tregun e punës. Pra do ta bëjmë deri në 25%”.

Në Samitin Rajonal të Guvernatorëve, ministrave të Financave dhe drejtorëve të Administratës Tatimore, që po mbahet në Budva të Malit të Zi po marrin pjesë përfaqësues të shteteve të ndryshme të Europës, si Serbia, Kosova, Mali i Zi, Maqedonia e Veriut, Bosnjë-Hercegovina, Sllovenia, Kroacia.

Në këtë Samit, të gjitha shtetet kanë treguar gjendjen aktuale që kanë dhe me çfarë po përballen.

Shumica kanë pranuar se nga Covid dhe lufta në Ukrainë kanë pësuar goditje ekonomike. Inflacioni, rritja e ccmimeve e normat e interesit tek kreditë janë temat që po diskutohen kryesisht në vendet e tyre.

Në Serbi inflacioni aktualisht është mbi 8%. Në Mal të Zi është 17%. 2%. Në Kosovë, mbi 10%. Në Kroaci, rreth 8%. Në Shqipëri, 4.6%. Në Slloveni 9.4% shkalla e inflacionit. Në Bosnjë dhe Hercegovinë. 7% dhe në Maqedoninë e Veriut, inflacioni e ka 13.4%./Monitor.al/.


Shtuar 29.05.2023 20:49