7 zakone të zviceranëve që ndoshta nuk i keni ditur

Sapo dikush përmend Zvicrën, në kokën tonë krijohet një imazh i majave alpine, djathë, orë, brigje… Megjithatë, sado e vërtetë të jetë kjo, përditshmëria është një realitet tjetër, ndaj në portalin Brightside kemi gjetur gjëra që mund të jenë të panjohura për të huajt dhe të pazakonta, por për banorët e Zvicrës – krejtësisht normale.

Riciklimi i gjithçka të mundshme

Njerëzit në Zvicër përpiqen të riciklojnë të gjitha mbeturinat: gazetat, kanaçet, xhamin dhe madje edhe letrën e përdorur të higjienës. Ushqimi, natyrisht, nuk është një përjashtim dhe i kushtohet vëmendje e veçantë. Për shembull, ndërkohë që ne zakonisht e derdhim vajin e vjetër në kanal, njerëzit e Zvicrës e paketojnë atë në një enë dhe e çojnë në qendrën e pritjes.

Transporti publik

Në rast vonese prej një ore ose më shumë, pasagjeri ka të drejtën e kompensimit, i cili mund të arrijë në 50 për qind të çmimit të biletës. Nëse pasagjeri detyrohet të kërkojë akomodim gjatë natës për shkak të vonesës së udhëtimit midis qyteteve, transportuesi është i detyruar të kompensojë kostot për këtë. Pagesa mund të shmanget vetëm nëse autobusi ose treni është vonuar për shkak të fatkeqësive natyrore.

Paratë para kartave

Pavarësisht sistemit shumë të zhvilluar bankar të Zvicrës, banorët e saj rrallë përdorin karta për pagesa dhe preferojnë para në dorë. Edhe nëse do të blejnë diçka të madhe (si një makinë), vendasit do të tërheqin para nga llogaria e tyre fillimisht dhe ky zakon quhet fenomen kulturor zviceran. Zviceranët besojnë se prania e faturave të letrës në portofol jep një ndjenjë të posedimit të vërtetë të parave, gjë që nuk mund të thuhet për kartat. Në këtë mënyrë ata kontrollojnë më lehtë kostot e tyre dhe shpenzojnë më pak.

Këshilla për kamerierët

Askush nuk do të gjykojë një vizitor restoranti që nuk i lë bakshish kamerierit. Por kur i ftuari ende dëshiron të shprehë mirënjohjen e tij për shërbimin e mirë në një mënyrë të veçantë, ai thjesht do ta mbledhë faturën.

Përtypja e çamçakëzit nuk është e mirëseardhur

Përtypja e çamçakëzit me zë të lartë është veçanërisht e bezdisshme për popullatën vendase, të cilët e konsiderojnë këtë zakon si sjellje të keqe. Turistët këshillohen t’i rezistojnë tundimit për të nxjerrë çamçakëzin e preferuar nga xhepat dhe për ta përtypur në publik. Nëse tashmë keni një nevojë, në Zvicër preferoni ta bëni atë në qetësinë e shtëpisë tuaj.

Mbyllja e Wi-Fi në shtëpi

Interneti celular i pakufizuar është ajo që po zgjedhin sot të rinjtë zviceranë. Ata zgjedhin tarifën e duhur dhe më pas thjesht aktivizojnë hotspot-in në telefonin e tyre për të përdorur rrjetin ndërsa punojnë në një laptop ose kompjuter desktop. Wi-Fi në shtëpi nuk është më i nevojshëm dhe në vend të dy llogarive në internet, në këtë mënyrë ata kanë një.

Era është fajtore për gjithçka

Föhn është emri i erës që ndonjëherë fryn nga Alpet. Zviceranët fajësojnë erën Föhn për probleme të ndryshme dhe e përdorin këtë fenomen natyror për të shpjeguar dhimbjet e kokës, ndryshimet e humorit, madje edhe aksidentet e trafikut.