Diskoteka të mbyllura dhe maska të detyrueshme, ndryshon jeta e natës për italianët

Bllokohen vetëm kërcimet, lokalet aktive si bare apo restorante

itali

Urdhëri i firmosur dje nga Ministri i Shëndetësisë Roberto Speranza kërkon pezullimin e aktiviteteve “që zhvillohen në sallat e vallëzimit, disko dhe ambiente të ngjashme, jashtë apo brenda” nga 17 gushti.

Masa është e vlefshme në të gjithë territorin italian, pra në të gjitha Rajonet, dhe mbetet në fuqi të paktën deri më 7 shtator.

Vendimi vjen pas “rifillimit të rritjes së ndjeshme të rasteve, edhe në dritën e kontekstit evropian”, shpjegoi ministri duke motivuar urdhrin e tij.

“Kështu po i japim një sinjal vendit që vëmendja duhet të mbahet e lartë”.

Klubet nuk do të jenë në gjendje të hapen për mbrëmje muzikore dhe koncerte ku njerëzit kërcejnë, edhe jashtë, për të shmangur turmat aty ku nuk është e mundur të mbahet distanca tuaj. Por nëse ata kanë aktivitete të tilla si restorante dhe bare brenda tyre, mund të vazhdojnë të kryejnë aktivitetet, duke respektuar të gjitha masat anti Covid.

Detyrimi për të veshur maska ​​në rrugë, nga ora 18.00 deri në 6 të mëngjesit

Urdhëri i ri dikton gjithashtu rregulla të reja për përdorimin e maskave, veçanërisht jashtë. Një “shtrëngim” i lidhur drejtpërdrejt me mbylljen e lokaleve që në mënyrë të pashmangshme do të shkaktojnë grumbullime të shumta nëpër sheshe dhe rrugë, në vendpushime të të gjithë atyre që nuk mund të shkojnë më në disko. Prej këtu buron dhe detyrimi që të mbajnë maska në ambiente të jashtme në të gjitha ato vende (sheshe, hapësira dhe rrugë, në fakt) “ku, për shkak të karakteristikave fizike, është më lehtë të formohen grumbullime, madje edhe të një natyre spontane dhe / ose të rastit”, d.m.th. sidomos në vendet e jetës së natës verore. Koha e caktuar nga Urdhëri është nga 18 deri në 6 në mëngjes, në të gjithë vendin, madje edhe në hapësirat në natyrë të restoranteve dhe bareve dhe vende të hapura për publikun. Qëllimi është gjithmonë “frenimi i virusit”.

Jo për përjashtimeve lokale

Pezullimi i vallëzimit dhe muzikës në disko tashmë ishte parashikuar nga qeveria. Ishte në Dekretin Kryeministror të 7 gushtit ku në nenin 6 paragrafi N thuhej: “Në çdo rast, aktivitetet që zhvillohen në salla vallëzimi dhe disko dhe ambiente të ngjashme, jashtë ose brenda, mbeten të pezulluara”. Por një seri përjashtimesh rajonale kishin bërë të mundur “shmangien” e pezullimit dhe kështu, nga Veneto në Puglia, ambientet u hapën dhe u mbushën me pushues. Por pas rritjes së infeksioneve, vetëm dy rajone kishin vendosur në mënyrë të pavarur të impononin mbylljen: Kalabria dhe Basilicata. Të tjerët kishin menduar për masa të tjera kufizuese, siç janë kufizimi i hyrjeve në 50% të kapacitetit dhe detyrimi për të mbajtur një maskë edhe në pista. Urdhëri i ri e shprehimisht që nuk lejon më përjashtime rajonale nga legjislacioni kombëtar.

Masat ad hoc për të “shpëtuar” biznesin

Ministri i Zhvillimit Stefano Patuanelli e pranon: “Dëmi i pritshëm nga mbyllja e diskove është i madh”. Dhe qeveritarët rajonalë e dinë mirë këtë, ndaj ata kishin vështirësi t’i thoshin po mbylljes. Kjo është arsyeja pse presidentët e Emilia-Romagna, Veneto dhe Liguria, Stefano Bonaccini, Luca Zaia dhe Giovanni Toti, kanë propozuar një fond ad hoc për diskotekat. Dhe vetë Patuanelli premton: “Ne do të bëjmë gjithçka që është e mundur për të dhënë mbështetje ekonomike për bizneset që do të kenë humbje”. Ideja është që të shtohen masat tashmë në dekretin e gushtit. Janë hedhur hipoteza për kompensim të fitimit të munguar, siç u është dhënë tashmë kategorive të tjera të punëtorëve. Bashkimi i klubeve të vallëzimit (Silb) flet për humbje të një xhiroje prej 4 miliard Euro, me të paktën 70% të klubeve që nuk janë rihapur kurrë që nga shkurti. / Corriere della Sera – Bota.al


Shtuar 18.08.2020 07:22