Si lidhet shëndeti ynë mendor me ëndrrat e çuditshme që shohim?

Shumë herë zgjohemi në mes të natës nga një ëndërr e çuditshme që shohim dhe ajo ose na frikëson, ose na shqetëson dhe na bën të pyesim veten pse e pamë dhe çfarë po ndodh me ne.

Mund të ëndërrojmë se po vrapojmë lakuriq në rrugë dhe të ndihemi të turpëruar, ose mund të shohim se kemi vrarë dikë dhe kjo na bën të kemi frikë nga akti ynë i tmerrshëm.

Por çfarë është ajo që na bën të shohim ëndrra apo edhe të kemi ankthe të çuditshme? Megjithëse mekanizmat e saktë të ëndrrave nuk janë kuptuar plotësisht, besohet gjerësisht se ëndrrat shërbejnë si një mjet për të konsoliduar kujtesën.

Mbi këtë parim bazohej terapisti dhe specialisti i ëndrrave Leslie Ellis, i cili beson se ëndrrat vijnë nga “një kombinim i emocioneve tona, mjedisit tonë dhe, deri diku, gjërave që hasim gjatë ditës”.

Pra, ne mund të jemi ndikuar nga një film që kemi parë, një lajm që kemi lexuar, një lajm që kemi dëgjuar ose një ngjarje që kemi përjetuar gjatë ditës dhe këto, nga ana tjetër, ushqejnë ëndrrat tona. Pra, e gjithë kjo ndikon në nënndërgjegjen tonë dhe e shtyn trurin tonë të krijojë ëndrra që ne i shohim herën tjetër kur shkojmë të flemë.

Megjithatë, të shohësh një ëndërr të çuditshme apo të çmendur nuk është një gjë negative, siç shpjegon Leslie Ellis, por përkundrazi është diçka që në fakt ka një shenjë pozitive. Nëse mesazhi është vërtet i rëndësishëm, në ëndrrat tona na pëlqen ta bëjmë atë të paharrueshme duke shtuar intensitet dhe detaje të çuditshme.

Por në përgjithësi, të kesh ëndrra të çmendura është një shenjë e mirë. Ëndrrat e lidhura me stresin priren të jenë pamje nga afër të jetës reale dhe sa më shumë ëndrra të devijojnë nga realiteti, aq më mirë. Pra, nëse shihni se jeni në ankth në ëndrrën tuaj, ka shumë të ngjarë që kjo t’ju ndodhë në jetën tuaj reale që reflektohet në gjumin tuaj./albeu.com


Shtuar 27.11.2021 14:40