Pse nuk duhet ta mbyllni derën e dhomës së gjumit kur flini

Nëse flini me derën e dhomës së gjumit të mbyllur, është koha të rishikoni pasi një studim holandez thotë se ajri duhet të qarkullojë lirshëm në hapësirë ​​në mënyrë që të flemë më mirë.

Në fakt, në botimin e tyre, ata raportojnë se kur dera është e mbyllur, nivelet e dioksidit të karbonit që lëshojmë kur marrim frymë rriten dhe kjo e bën të vështirë për të fjetur.

Në hulumtim, morën pjesë 17 studentë të shëndetshëm të cilët për 5 ditë rresht fjetën me derën e mbyllur dhe 5 ditë të tjerët me një dritare të hapur për të freskuar ajrin. Gjatë gjithë studimit, studentët iu përgjigjën një pyetësori përkatës.

Bazuar në matjet dhe përgjigjet e dhëna nga pjesëmarrësit, studiuesit arritën në përfundimin se “nivelet më të ulëta të dioksidit të karbonit na ndihmojnë të flemë më thellë, më mirë dhe të kemi më pak ndërprerje të gjumit”.

Kur pjesëmarrësit mbyllën derën ose dritaren e dhomës së tyre, nivelet e dioksidit të karbonit arritën 1,150 ppm (njësi matëse për përmbajtjen dhe proporcionet e një të miliontës), dhe ranë rreth gjysma në 717 ppm kur hapën ose derën ose dritaren./albeu.com


Shtuar 10.05.2021 14:19