Nikotina, fakte që duhet t’i dini

Toksinat dhe kancerogjenët në tymin e duhanit, jo nikotina, shkaktojnë sëmundje të ndryshme që lidhen me pirjen e duhanit

Kur përmendet nikotina, gjëja e parë që vjen në mendje është konsumimi i produkteve të duhanit dhe ndikimi i tyre në trup. Përveç kësaj, për dekada, gabimisht besohej se nikotina ishte shkaku i sëmundjeve të lidhura me pirjen e duhanit. Sidoqoftë, përmes shumë hulumtimeve shkencore, është vërtetuar se nuk ka asnjë shenjë barazie midis nikotinës dhe tymit të duhanit. Toksinat dhe substancat kancerogjene në tymin e cigares, jo nikotina, shkaktojnë sëmundje që lidhen me pirjen e duhanit.

Tymi i cigares përmban më shumë se 6 mijë substanca të ndryshme të dëmshme dhe potencialisht të dëmshme që krijohen nga djegia e duhanit. Mes tyre, përmban monoksid karboni, i cili rrit rrezikun e sëmundjeve kardiovaskulare.

Nikotina shkakton varësi.

Një duhanpirës thith afërsisht 0,1 miligram nikotinë për cigare. Nikotina është më e përqendruar në duhan, por gjithashtu gjendet në ushqimin që secili prej nesh konsumon çdo ditë. Kështu, ajo gjendet në përqindje të ulët në domate, patate, speca, madje edhe në patëllxhan blu, por edhe në goji berries, të cilat konsiderohen “super ushqim”.


Shtuar 17.06.2021 12:00

Tags: