Ky çaj i njohur mund të luftojë ankthin

Kamomili është përdorur për mijëra vjet si një barishte medicinale në shumë kultura. Bima është përdorur për të trajtuar gjithçka, nga problemet e tretjes dhe shërimi i plagëve deri te infeksionet e frymëmarrjes. Megjithatë, në dekadat e fundit, kamomili ka tërhequr vëmendjen për potencialin e tij për të trajtuar një gjendje tjetër shumë të zakonshme – ankthin.

Ka një numër provash shkencore që mbështesin efektivitetin e kamomilit në trajtimin e ankthit. Një studim i vitit 2016 tregoi se, kur kamomili iu dha pacientëve që vuanin nga çrregullimi i ankthit të përgjithësuar (GAD), ata përjetuan 40 për qind më pak rikthime të ankthit. Një studim tjetër i vitit 2013 zbuloi gjithashtu se kamomili vepron në një bazë afatshkurtër për të relaksuar enët e gjakut dhe fibrat e muskujve të lëmuar, sipas Healthdigest.

Studime të tjera kanë mbështetur gjithashtu të njëjtin përfundim – se kamomili mund të përdoret në mënyrë efektive për të reduktuar ankthin. Dhe një tjetër “pro” për kamomilin është se në përgjithësi është shumë i sigurt për t’u përdorur për shumicën e njerëzve. Nuk shkakton varësi dhe nuk ka efekte anësore të njohura. /abcnews.al


Shtuar 16.11.2021 15:55