Fakte interesante rreth Statujës së Lirisë

Statuja e Lirisë u konceptua në vitet 1860 nga aktivisti francez kundër skllavërisë Édouard de Laboulaye. Ai angazhoi skulptorin francez Frédéric Auguste Bartholdi i cili donte të krijonte një monument madhështor që do të përfaqësonte një aleancë midis Amerikës dhe Francës – një që simbolizonte lirinë për njerëzit në të gjithë botën.

Sot Statuja e Lirisë qëndron në ishullin e Lirisë në portin e Nju Jorkut, me pamje nga juglindja, ku ajo ka qëndruar si një simbol mikpritës për vizitorët dhe emigrantët për më shumë se një shekull.

Disa fakte interesante rreth statujës:

Gjembat e kurorës përfaqësojnë oqeanet dhe kontinentet- Kurora e statujës mban shtatë thumba, që simbolizojnë shtatë oqeanet dhe shtatë kontinentet e botës dhe theksojnë mesazhin e saj të mirëseardhjes, gjithëpërfshirjes dhe lirisë.

Lady Liberty goditet nga rrufeja 600 herë çdo vit- Duke qëndruar ‘krenare’, e ekspozuar ndaj elementeve, statuja duhet të përballojë rreth 600 rrufe çdo vit.

Gustave Eiffel ndihmoi në ndërtimin e tij- Edouard de Laboulaye ishte njeriu që ëndërroi statujën, dhe skulptori Frederic-Auguste Bartholdi e projektoi atë, por korniza integrale metalike u bë nga i njëjti njeri që ndërtoi Kullën Eiffel!

Fytyra e Lady Liberty është modeluar sipas nënës së artistit- Frederic-Auguste Bartholdi, skulptori që projektoi statujën, thuhet se ka modeluar fytyrën e saj sipas nënës së tij.

Ajo është më e gjatë se shumë ndërtesa të tjera.