Si të kultivoni mendimin kritik te fëmija juaj?

Fëmijët kanë kuriozitet të lindur dhe përgjithësisht mendja e tyre është e zgjuar. Por, ndërsa ai rritet, duhet të zhvillojë të menduarit kritik për gjërat dhe jo vetëm të qëndrojë në sipërfaqe.

Prandaj është e rëndësishme t’i mësoni fëmijës të marrë kohë para se të nxjerrë një përfundim dhe të mos hezitojë të pyesë se ku ka boshllëqe.

Në asnjë rrethanë ai nuk duhet të turpërohet nga e drejta e tij e qartë, e cila është të kërkojë ndihmë për të kuptuar diçka saktë. Të mësuarit për të sfiduar ose duke thënë diçka drejtpërdrejtë me argumente dhe reflektime.

Duke fituar të menduarit kritik, ai fiton fuqinë për të ndikuar tek palët e treta që janë të pranishme kur diçka ndodh. Pra, në thelb funksionon si një “fener” për të tjerët, të cilët ose nuk kanë mendim kritik ose nuk kanë guximin të ekspozohen në publik.

Gjithashtu, duke ndihmuar fëmijën të njohë dhe kuptojë se në disa raste ai ishte ngazëllyer ose frustruar më shumë sesa justifikonte atë që përjetoi, në të njëjtën kohë ju indirekt i tregoni atij rrugën për të fituar të menduarit kritik.

Kur një person ka aftësinë për të analizuar dhe shpjeguar ndjenjat e tij, kjo nënkupton një shkallë të lartë të vetëdijes. Inkurajoni fëmijën të ketë guximin e mendimit të tij dhe të mos ndryshojë dëshirat e tij bazuar në këshillat e të tjerëve./albeu.com

Shtuar 3.07.2021 15:00