Si të dalloni ushqimet organike dhe ato të dëmshme, këto janë 3 mënyrat e thjeshta

Ditët e sotme është e vështirë në vendin tonë për te gjetur ushqime të shëndetshme dhe jo të modifikuara gjenetikisht(OMGJ) por ka disa mënyra për të zbuluar nëse ato janë apo jo organike:

Ushqimet e OMGJ janë rezistente ndaj dëmtuesve, herbicideve, kërpudhave dhe viruseve. Ata shijojnë më mirë dhe rriten më shpejt se produktet organike.

Produktet OMGJ mund të shkaktojnë një reaksion alergjik. Për shembull, nëse jeni alergjik ndaj lajthive dhe keni ngrënë një produkt me gjenet e lajthisë, mund të shkaktojë një reagim alergjik. Kjo është arsyeja pse gjithmonë duhet të lexoni me vëmendje informacionet për etiketat.

-Lexoni mirë etiketat: Produktet organike shënohen në një mënyrë të veçantë. Shikoni etiketat “100% organike”, “Organike” ose “Bërë me përbërës organikë”. Ata garantojnë se produkti nuk përmban përbërës të OMGJ.

Kushtojini vëmendje mbishkrimeve “Pa OMGJ,” “Jo OMGJ”, ose “Prodhuar pa përbërës të modifikuar gjenetikisht.” Këto produkte mund të përmbajnë OMGJ, por jo më shumë se 0.9%.

-Ushqimet e modifikuar gjenetikisht duken të përsosura. Ata kanë formën e duhur, të njëjtën madhësi për një afat të gjatë kohor sepse gjenet e reja i lejojnë ata të rezistojnë ndikimin negativ të jashtëm.

Nëse perimet preken nga insektet, ato ndoshta janë organike.

Nëse është e rëndësishme për ju të mos konsumoni produktet gjenetikisht të ndryshueshme atëhëerë kini parasysh:

78% e sojës, 33% e misrit dhe 64% e pambukut në botë janë të ndryshueshme gjenetikisht dhe shpesh gjenden në produkte si:

Ata janë shtuar në ushqime të tilla si:

salçiçe

produkte të qumështit dhe djathit

produkte gjysmë të gatshme dhe përzierje mielli

drithëra për mëngjes

bukë dhe ëmbëlsira

pije te ëmbla

gjalpë të butë dhe kikirikë


Shtuar 2.01.2022 10:05