Shefi ushtarak: Ushtria britanike duhet të përgatitet për të luftuar edhe një herë në Evropë

Kreu i ri i Ushtrisë Britanike u ka bërë thirrje trupave të tij: të jenë gati për t’u përballur me kërcënimin e ripërtërirë nga Rusia pas pushtimit të Ukrainës.

Në një letër drejtuar “të gjitha gradave dhe nëpunësve tanë civilë”, gjenerali Sir Patrick Sanders nënvizon kërcënimin e paraqitur nga Rusia pas pushtimit të Ukrainës.

Ai vë në dukje se është shefi i parë i Shtabit të Përgjithshëm “që nga viti 1941 që ka marrë komandën e Ushtrisë nën hijen e një lufte tokësore në Evropë që përfshin një fuqi të madhe kontinentale”.

Gjenerali Sanders thotë se “pushtimi rus i Ukrainës nënvizon qëllimin tonë thelbësor – të mbrojmë Britaninë e Madhe dhe të jemi gati për të luftuar dhe fituar luftëra në tokë – dhe përforcon kërkesën për të penguar agresionin rus me kërcënimin e forcës”.

Ai shton: “Bota ka ndryshuar që nga 24 shkurti dhe tani ekziston një imperativ i zjarrtë për të krijuar një ushtri të aftë për të luftuar përkrah aleatëve tanë dhe për të mposhtur Rusinë në betejë”.

Gjenerali Sanders përcakton qëllimin e tij për të “përshpejtuar mobilizimin dhe modernizimin e ushtrisë për të përforcuar NATO-n dhe për t’i mohuar Rusisë mundësinë për të pushtuar më shumë Evropën… Ne jemi brezi që duhet të përgatisim ushtrinë për të luftuar përsëri në Evropë”.

Një burim i mbrojtjes tha se nuk ishte për t’u habitur që kreu i ri i ushtrisë iu drejtua trupave të tij në një mënyrë të tillë, duke theksuar përkeqësimin e situatës së sigurisë në Evropë. Ushtritë, tha ai, “stërviten për të luftuar”.

Letra, e cila është parë nga BBC, është dërguar më 16 qershor përmes internetit të brendshme të Ministrisë së Mbrojtjes.