Pse nuk duhet të hani kurrë në këmbë?

Të gjithë kemi prirjen të hamë në këmbë kur hamë diçka shpejt, por kjo është e gabuar.

Pozicioni ulur është ai që inkurajohet nga ekspertët e shëndetit si më korrekti për të ngrënë ushqim.

Aryset pse, lexojini më poshtë në artikullin e albeu.com!

1. Efekt në tretje

Qëndrimi që ne adoptojmë gjatë ngrënies mund të ndikojë në aftësinë tonë për të tretur ushqimin. Kjo pasi stomaku “zbrazet” më ngadalë sesa ushqimi i konsumuar kur rrimë ulur  në krahasim me qëndrimin në këmbë.

2. Mund të çojë në ngrënie të tepërt

Disa njerëz besojnë se qëndrimi në këmbë gjatë ngrënies mund t’i ndihmojë ata të humbin më shumë peshë. Sidoqoftë, është krejt e kundërta. Megjithëse në këmbë mund të djegim rreth 50 kalori më shumë në orë sesa kur ulemi, kjo nga ana tjetër nuk bën domosdoshmërisht një ndryshim në peshën tonë, pasi shumica e njerëzve konsumojnë vaktet e tyre relativisht shpejt. Pra, skenari më i mirë është, ngrënia e një vakti gjatë qëndrimit në këmbë mund të ndihmojë në djegien e 12 – 25 kalorive shtesë.

Në të kundërt, kur ulemi për të ngrënë, ka shumë të ngjarë të zvogëlojmë shpejtësinë me të cilën hamë, duke zvogëluar kështu kaloritë që marrim në një masë më të madhe pasi nxit ndjenjën e ngopjes. Si rezultat, ne mund të konsumojmë deri në 88 kalori më pak për vakt.

3. Do ndihemi të uritur shpejt

Trupi i njeriut ka disa mënyra për të përcaktuar nëse jemi të uritur apo jo. Njëra prej tyre është të ndjeni sa ushqim ka në stomak. Shkalla në të cilën shtrihet stomaku pas vaktit lejon trurin të dijë nëse kemi ngrënë mjaftueshëm.

Sa më shumë që stomaku shtrihet dhe qëndron i ngopur më gjatë, aq më pak uri ndihemi. Kjo është arsyeja pse ushqimet me tretje më të shpejtë, siç janë karbohidratet e përpunuara, priren të na bëjnë të ndjehemi më të uritur sesa ato që marrin më shumë kohë për të përfunduar tretjen e tyre, të tilla si fibra dhe proteina. Pra, kur jemi në këmbë ose lëvizim gjatë vaktit, stomaku tret ushqimin deri në 30% më shpejt.

4. Shkakton fryrje të barkut

Duke qëndruar në këmbë gjatë ngrënies, ne parandalojmë procesin e duhur të tretjes. Kjo pjesërisht sepse, në këtë sjellje, shpejtësia me të cilën hamë është shumë më e lartë, duke rezultuar në një rritje të sasisë së ajrit që gëlltisim gjatë një vakti, duke përkeqësuar gazrat dhe fryrjen e barkut.

5. Ne nuk e shijojmë ushqimin

Të jesh i qetë gjatë vakteve është shumë e rëndësishme. Hulumtimet tregojnë se kur jemi të shqetësuar dhe të qetë gjatë vaktit na ndihmon të shijojmë më shumë ushqimin tonë dhe të mos ushqehemi shumë./albeu.com


Shtuar 12.07.2021 12:14