Pse kurrë nuk duhet të shkoni zbathur në banjë

Këmbët e zbathura janë të ekspozuara ndaj organizmave mikroskopikë që jetojnë në mjedise të ngrohta dhe me lagështi, si dyshemeja e banjës ose pjesa e brendshme e këpucëve dhe çorapeve, kur ne djersitemi.

Organizmat që zakonisht shkaktojnë infeksion mykotik në thonjtë e këmbëve quhen dermatofite. Sporet e kërpudhave hyjnë në lëkurë përmes prerjeve të vogla në lëkurë, ose përmes çarjeve shumë të vogla që ekzistojnë midis thoit të këmbës dhe shtresës së saj të lëkurës.

Më pas zhvillohen dhe krijojnë vatra të vogla kërpudhash që shkatërrojnë thoin nga ana e poshtme (e brendshme). Këto lloj infeksionesh janë më të zakonshme në thonjtë e këmbës sesa në thonjtë e duarve, ndoshta sepse thonjtë e këmbës ekspozohen shumë më lehtë ndaj një mjedisi “pjellor” për kërpudhat, siç e përmendëm më lart.

Fillimisht, infeksioni mykotik shkakton një shenjë të vogël që mund të shihet edhe nga ana e sipërme e thoit. Megjithatë, me kalimin e kohës shkakton eksfolim në thonjtë, i cili merr një pamje shumë të shëmtuar dhe sipërfaqja e tij bëhet e ashpër dhe e pabarabartë, ndërsa në thonjtë mund të shfaqen edhe çarje të dhimbshme.


Shtuar 9.03.2023 17:51