Personat që besojnë në teoritë konspirative janë më të rrezikuar nga Covid-19

Sipas një studimi të publikuar në Psychological Medicine, personat që besojnë lajmet e rreme dhe teoritë konspirative mund të dëmtojnë shëndetin dhe jetën e tyre sociale. Një ekip nga Vrije Universiteit Amsterdam (VU Amsterdam) i udhëhequr nga psikologu Jan-Willem van Prooijen mori në studim rreth 5,745 pjesëmarrës dhe i pyeti rreth qëndrimit të tyre ndaj COVID-19 dhe teorive konspirative, për të përcaktuar nëse skenari konspirativ i logjikës apo shkencës ” ka një efekt real në qëndrimet, ndjenjat dhe sjelljen e atij që e percepton atë si të vërtetë “, tha Dr. Prooijen.

Në fazën tjetër të studimit disa muaj më vonë, pjesëmarrësit u pyetën, ndër të tjera, nëse ishin kontrolluar për koronavirusin, cilat ishin rezultatet dhe nëse kishin shkelur masat kufizuese. Rezultatet ishin në përputhje me hipotezat e kërkimit: teoricienët e konspiracionit kishin shumë më pak gjasa për t’u kontrolluar nëse ishin apo kanë qenë të infektuar me Covid dhe ishin më të rrezikuar për t’u rezultuar pozitivë në krahasim me ata që nuk e bënë këtë.

Sa i përket zbulimit të fundit, teoricienët e konspiracionit kishin më shumë gjasa të shkelnin masat . Hulumtimi tregoi efektet e besimit në teori të tilla dhe në nivel social, duke theksuar se largimi nga puna dhe humbja e të ardhurave prekte kryesisht teoricienët e konspiracionit.

Barrierat për adoptimin e teorive të rrezikshme jashtë sferës së logjikës janë paraqitur nga një numër studimesh, të cilat gjithashtu dokumentojnë se si besimet tona përcaktojnë sjelljet tona. Gjatë pandemisë COVID-19, gjetjet u riafirmuan përmes sjelljeve të rrezikshme publikisht, si mosrespektimi i masave dhe skepticizmi për tu vaksinuar.

Pavarësisht konkluzioneve, studiuesit sqaruan se sondazhet e kryera nuk konfirmojnë asnjë lidhje shkakësore, por është një “pamje” në rrjedhën e pandemisë që përfshin ekskluzivisht pjesëmarrës nga Holanda. Megjithatë, kufizimet nuk përjashtojnë mundësinë e pasojave negative në jetën e teoricienëve të konspiracionit./abcnews.al


Shtuar 29.10.2021 09:32