Një “thesar” fshihet pas këtij grumbulli në shkretëtirë

Këto pamje që vijnë nga Kili janë shqetësuese por është gjithashtu befasuese pasi brenda këtij grumbulli fshihet një pasuri e madhe. Kili është bërë një “qendër” e veshjeve të përdorura dhe të pashitura. Rrobat bëhen me çmim të lirë në vende të ndryshme, disa shiten në Kili dhe disa eksportohen në të gjithë Amerikën Latine.

Por shumica e tyre përfundojnë duke u grumbulluar në shkretëtirën Atacama. Sipas një raporti të OKB-së të vitit 2019, prodhimi global i veshjeve u dyfishua midis 2000 dhe 2014 dhe industria është “përgjegjëse për 20 për qind të mbetjeve totale të ujit në nivel global”.

Të gjitha këto të dhëna janë dëshmi se industria e veshjeve të gatshme është po aq e dëmshme sa industritë e tjera që kontribuojnë në ndotjen e mjedisit dhe ngrohjen globale, si nafta, qymyri, mbetjet plastike. Veshja mund të marrë deri në 200 vjet për t’u biodegraduar dhe është po aq toksike sa materialet plastike.


Shtuar 9.11.2021 14:37